DEN HAAG - De economische crisis en goede weeromstandigheden hebben het afgelopen jaar geleid tot minder files op de Nederlandse wegen.

De totale filezwaarte nam af met 14 procent, in vergelijking met 2008. Filezwaarte is de lengte van de file maal de duur.

Dit meldt de ANWB maandag. Die zag het afgelopen jaar de afname vooral ontstaan tijdens de spits.

''Zo daalde de filezwaarte tijdens de ochtendspits met 19 procent en in de avondspits met 15 procent. Overdag daalde de filezwaarte met 8 procent'', aldus de ANWB.

Weekeinden

Nieuw was dat automobilisten tijdens de weekeinden juist weer veel vaker in de file stonden dan vorig jaar.

Dat kwam mede door het groot onderhoud aan de wegen. Op sommige wegen in Nederland is het wel drukker. Zo zorgden werkzaamheden tussen Breukelen en Utrecht voor meer vertraging op de A2 en ook op de A50 tussen Arnhem en Nijmegen stond het verkeer vaker en langer stil dan vorig jaar.

Drukste

De drukste file van dit jaar werd genoteerd op donderdag 17 december. Die dag stond er 670 kilometer aan file.

Hieruit trekt de ANWB de conclusie dat werknemers nog onvoldoende handelingsperspectief hebben om drukke spitsuren te kunnen mijden.

Knelpunten

In de fileknelpunten top tien staat de A2 Utrecht-Den Bosch bij Waardenburg-Kerkdriel op nummer één.

De zwaarste ochtendspits was het afgelopen jaar te vinden op de A27 Breda-Utrecht op het punt Lexmond-Hagestein. Op diezelfde weg, maar dan van Utrecht naar Breda, staat knooppunt Everdingen op nummer één als het gaat op de avondspits.