AMSTERDAM - De Nederlander Jasper Schuringa, die een hoofdrol speelde bij het verijdelen van de aanslag in een vliegtuig boven de Verenigde Staten, ziet zichzelf niet als held.

Dat zei maandag een goede vriend van hem die niet bij naam genoemd wil worden. Volgens de vriend gaat het goed met Schuringa, maar is hij wel moe en aan rust toe.

''Jasper heeft hier allemaal niet om gevraagd en wil vanaf nu eigenlijk het liefst vakantie vieren. Dat was ook het doel van zijn reis.'' De Nederlander verblijft inmiddels bij vrienden in Miami, Florida.

Berichten dat de 32-jarige Amsterdammer geld zou vragen voor het te woord staan van de Nederlandse pers verwijst de vriend naar het rijk der fabelen. ''De wereldpers zit achter hem aan. Hij kan gewoon niet iedereen te woord staan.''

Interviews

Amerikaanse media schrijven maandag dat de Amsterdammer wel geld wil zien voor interviews. Schuringa was in Amerika te zien bij CNN (video). Het gesprek daar verliep moeizaam nadat de heldhaftige Nederlander na vijf minuten het interview wilde afbreken.

De Amerikaanse omroep heeft Schuringa naar eigen zeggen niet voor het vraaggesprek betaald, wel zou geld zijn uitgekeerd voor een foto van de dader van de mislukte aanslag.

Schuringa, die in Amsterdam een videoproductiebedrijf runt, overmeesterde de 23-jarige Nigeriaan die vrijdag een aanslag wilde plegen op een vliegtuig boven de VS.