DETROIT - De bemanning en passagiers van een vlucht tussen Amsterdam en Detroit zijn zondag flink geschrokken na een incident met een zieke passagier.

De man verbleef lang op het toilet en schold de bemanning uit, waarna uit voorzorg veiligheidsmaatregelen werden getroffen.

De passagier kwam uit Nigeria, net als de man die vrijdag probeerde op dezelfde vlucht van Northwest Airlines een aanslag te plegen.

Gezien de gespannen situatie in het vliegtuig vanwege het eerdere incident, reageerde het cabinepersoneel ook gespannen op de opstandige passagier.

Assistentie

De bemanning van het toestel vroeg de Transportation Security Administration (TSA), die verantwoordelijk is voor de veiligheid van het Amerikaans luchtverkeer, om assistentie.

Daardoor moest de kist landen op afgelegen plek van de luchthaven in Detroit. De Nigeriaanse passagier werd opgepakt en het vliegtuig werd doorzocht.

De Amerikaanse federale recherche FBI meldde later dat het om loos alarm ging. Een woordvoerster sprak van een ''niet ernstig incident''.

Vals alarm

Ook een woordvoerder van de Nederlandse Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) sprak van ''vals alarm''.

Vrijdag was er wel sprake van een ernstige dreiging. De 23-jarige Nigeriaan Umar Farouk Abdulmuttalab probeerde vlak voor de landing in Detroit het explosieve materiaal PETN dat op zijn been zat geplakt tot ontploffing te brengen.

Er volgde een kleine knal, waarna medepassagiers, waaronder de Nederlander Jasper Schuringa, en cabinepersoneel hem wisten te overmeesteren.

Zwarte lijst

Abdulmuttalab is zondag in een ziekenhuis in Michigan voorgeleid aan een rechter. Maandag zal een hoorzitting volgen. De Nigeriaan is na de behandeling van zijn brandwonden overgebracht naar een gevangenis.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft opdracht gegeven tot nader onderzoek naar de veiligheidsmaatregelen op luchthavens.

Volgens zijn woordvoerder wil de president weten hoe de man met de explosieven aan zijn been aan boord van het vliegtuig wist te komen.

Ook zal worden gekeken naar de zwarte lijst waar terroristen op staan. Abdulmuttalab was bekend bij de Amerikaanse autoriteiten, maar had geen vliegverbod.