SCHIPHOL - De 23-jarige Nigeriaanse terreurverdachte Farouk Abdulmutallab heeft op Schiphol tijdens zijn overstap naar zijn vlucht naar Detroit een veiligheidscontrole ondergaan. Die werd volgens de voorschriften uitgevoerd, meldde de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) zaterdag na een eerste onderzoek.

 Toch is de man er waarschijnlijk in geslaagd met explosief materiaal door de veiligheidscontrole op Schiphol te komen.

''Bij de securitycheck zijn geen onregelmatigheden geconstateerd'', laat de NCTb weten.

''Ondanks een volgens de voorschriften uitgevoerde controle valt niet uit te sluiten dat potentieel gevaarlijke voorwerpen aan boord worden gebracht, zeker voorwerpen die met de huidige beveiligingstechnologie zoals metaaldetectiepoorten moeilijk zijn op te sporen.''

Persoonsgegevens doorgegeven

Uit het eerste onderzoek blijkt verder dat voordat de vlucht naar de VS vertrok door luchtvaartmaatschappij Northwest Airlines volgens de standaardprocedure de passagierslijst met persoonsgegevens, inclusief die van de verdachte, zijn doorgegeven aan de Amerikaanse autoriteiten.

De Amerikanen hebben vervolgens groen licht gegeven voor de komst van de mensen die op de passagierslijst stonden vermeld.

De aangehouden Nigeriaan die het vliegtuig vlak voor de landing in Detroit probeerde op te blazen, beschikte volgens de NCTb daarnaast over een geldig Amerikaans visum. Het is dus waarschijnlijk dat Abdulmutallab in de Verenigde Staten niet geregistreerd stond of in beeld was als een potentiële terrorist.

Extra maatregelen

Naar aanleiding van het incident aan boord van de vlucht van Northwest Airlines hebben de Amerikaanse autoriteiten luchtvaartmaatschappijen verzocht om wereldwijd extra maatregelen voor vluchten naar de Verenigde Staten te treffen. Die zijn vanaf nu over in de wereld en voor onbepaalde tijd van toepassing op alle vluchten naar de VS.

De verscherpte controle heeft zaterdag vooralsnog niet voor grote problemen gezorgd, zei een woordvoerder van Schiphol. ''Mensen moeten iets langer staan dan normaal. Wij verzoeken reizigers nadrukkelijker om zich op tijd te melden bij de gate en dat gaat goed'', aldus de woordvoerder.

Brandwonden

De Nigeriaan die op een vlucht van Schiphol naar Detroit zat, had het explosief materiaal op zijn been geplakt die hij vlak voor de landing tot ontploffing probeerde te brengen met behulp van een injectiespuit waar chemicaliën in zaten.

De aanslag mislukte, maar er volgde wel een kleine explosie. Drie mensen, onder wie de dader, liepen daardoor brandwonden op. De Nederlander Jasper Schuringa heeft naar eigen zeggen de Nigeriaan overmeesterd. Dat berichtte de Amerikaanse nieuwszender CNN zaterdag op zijn website.

Veiligheidscheck

De Nigeriaan kwam om 05.37 uur vanuit Lagos aan op Schiphol en vertrok om 08.29 uur van het Nederlandse vliegveld naar de VS.

Als een passagier op Schiphol overstapt op een vlucht naar de Verenigde Staten, wordt die persoon bij de gate vlak voor het instappen opnieuw aan een veiligheidsonderzoek onderworpen. Ook worden vragen gesteld over de reden waarom iemand naar de VS reist.