RIJSWIJK - Sinds donderdagavond zijn van de Nederlandse wegen ongeveer 280 auto's weggetakeld na een ongeval. Het gaat daarbij om ongevallen waarbij een auto betrokken is, de zogeheten eenzijdige ongelukken.

Vooral in Flevoland en in Het Gooi ging het vaak mis. Dat meldde een medewerker van pechhulporganisatie Mondial Assistance vrijdagmiddag. Hij noemde het ''iets drukker dan normaal''.

De zegsman schatte dat er in totaal ongeveer 2100 'schadegevallen' op de wegen zijn gebeurd. Veelal kwam de auto na een slippartij terecht tegen de vangrail of naast de weg.

Het aantal pechhulpverleningen aan Nederlanders in het buitenland ligt rond deze kerstdagen veel hoger dan een jaar geleden. De woordvoerder spreekt van een stijging van 60 tot 70 procent, maar exacte aantallen kon hij niet geven.

Berijdbaar

De doorgaande wegen zijn vrijdagavond over het algemeen weer goed berijdbaar. In het begin van de avond waarschuwden het KNMI en de ANWB nog voor gladheid in het noordoosten van het land, maar zij trokken die waarschuwing in de loop van de avond in.

In de kerstnacht begon het weer te sneeuwen waardoor het plaatselijk glad werd. In de ochtend ging de neerslag vanuit het zuidwesten over in regen en liep de temperatuur op. In de middag werd het vanuit het zuidwesten droger.

Strooien

Rijkswaterstaat strooide van donderdagavond tot vrijdagmiddag overal minimaal twee keer pekel. In een aantal districten, zoals op de Veluwe, bij Zwolle, Arnhem en Nijmegen gingen de wagens ook een derde keer de weg op.

De dienst verwacht voorlopig geen (grote) problemen meer, maar de inspecteurs houden de wegen scherp in de gaten.

Rijkswaterstaat waarschuwt mensen goed op te letten en zich te laten informeren voordat ze de weg op gaan.

ANWB

Volgens de ANWB en het Korps landelijke politiediensten (KLPD) was het vrijdagochtend rustig op de wegen.

Bij het KLPD kwamen in de nacht van donderdag op vrijdag enkele meldingen van ongevallen binnen door gladheid uit het midden van het land. Alle treinen reden volgens de dienstregeling.

Druk

Later op eerste kerstdag werd het wel druk op de wegen. Het traditionele familiebezoek aan familie of vrienden en een slecht wegdek op een aantal plaatsen zorgden voor files.

Tegen vier uur werd het weer rustiger, omdat iedereen zo'n beetje op de plaats van bestemming was.

Dooi

De temperatuur liep vrijdagmiddag op tot 5 graden Celsius. De nacht van vrijdag op zaterdag is het vrijwel overal droog, volgens het KNMI. De minimumtemperatuur ligt dan boven nul, op een graad of 2.

Het blijft de komende dagen dooien. Op tweede kerstdag regent het af en toe in het noordwesten, elders blijft het droog.