AMSTERDAM - In de vroege uurtjes van eerste kerstdag is het hoogbejaarde nijlpaard Tanja in Artis overleden. Ze werd 49 jaar. Dat liet een woordvoerster van de Amsterdamse dierentuin vrijdag weten.

Tanja was een van de markantste bewoners van de dierentuin. Ze kampte al geruime tijd met haar gezondheid.

Haar toestand verergerde de laatste tijd aanzienlijk. Een dierenarts besloot haar te laten inslapen. De verzorgers van Tanja zijn erg aangeslagen door haar overlijden.

Het nijlpaard heeft haar hele leven in Artis gewoond.

Huidproblemen

Het dier had al enige tijd ernstige huidproblemen. De behandeling de afgelopen tijd sloeg niet aan. De huid van een nijlpaard is erg kwetsbaar. Net zoals bij de mens is de huid het grootste orgaan van een nijlpaard.

Hij is alleen veel gevoeliger en de dieren hebben geen zweetklieren om zich te beschermen tegen zon en hitte. De huid scheidt een bijzondere stof af, die de huid verzorgt en beschermt.

Grote belangstelling

Generaties Artisbezoekers zijn met haar opgegroeid. Haar verjaardag werd elk jaar onder grote publieke belangstelling gevierd. Dit jaar nog mochten alle mensen die Tanja heten haar verjaardagsfeestje op 2 juni gratis bijwonen.

Op de website van Artis stroomden de afgelopen dagen steunbetuigingen voor het zieke nijlpaard binnen. Daar zaten ook tips tussen om het dier te genezen.

Nijlpaard Tanja overleden