RIJSWIJK - De (natte) sneeuw die nu nog in het midden, oosten en noorden van het land valt, zorgt voor weinig problemen op de weg. Rijkswaterstaat heeft sinds donderdag in het begin van de avond tot nu overal minimaal twee keer pekel gestrooid.

In een aantal districten, zoals op de Veluwe, bij Zwolle, Arnhem en Nijmegen zijn de wagens ook al een derde keer de weg opgegaan, zei een woordvoerder vrijdag aan het begin van de middag.

Lokaal kan het wel glad zijn, doordat de grond nog bevroren is. Op de doorgaande wegen kunnen op- en afritten, bruggen, viaducten en verbindingslussen glibberig zijn.

Rijkswaterstaat verwacht voorlopig geen (grote) problemen meer, maar de inspecteurs houden de wegen scherp in de gaten. De dienst waarschuwt mensen goed op te letten en zich te laten informeren voordat ze de weg op gaan.

Eerste files

Het traditionele bezoek aan familie of vrienden tijdens de kerstdagen heeft vrijdagmiddag rond twee uur voor de eerste files gezorgd. Tegen vier uur werd het weer rustiger. ''Iedereen is zo'n beetje op de plaats van bestemming,'' aldus een woordvoerder van de ANWB.

Op enkele plaatsen is vertraging ontstaan door de slechte staat van het wegdek. Zo moest het wegdek op de A1 en A50 gerepareerd worden, waardoor files ontstonden.

Door de vorst raken er meer steentjes los van het wegdek dan normaal. Hierdoor ontstaan gaten en scheuren.