DEN HAAG - Bij de ruimingen in de strijd tegen de Q-koorts zijn tot dusver 2548 geiten gedood. Dit liet een woordvoerder van het ministerie van Landbouw donderdag weten.

De afgelopen drie dagen zijn telkens drie bedrijven geruimd, dus in totaal negen bedrijven, voornamelijk in het zuiden en zuidoosten van het land. Donderdag lag het werk stil. Ook de kerstdagen wordt er niet geruimd.

Maandag wordt de draad weer opgepakt en zullen opnieuw dagelijks drie bedrijven dierenartsen over de vloer krijgen om het werk te verrichten. Met oud en nieuw liggen de ruimingen opnieuw stil.

Volgens de woordvoerder zijn er geen bijzonderheden te melden. ''Het is goed gegaan, maar het was wel verdrietig.''

Afwijzend advies

Het zit er niet in dat er minder dieren gedood hoeven te worden op de bedrijven waar de Q-koortsbacterie rondwaart. Minister Gerda Verburg (LNV) heeft een afwijzend advies gekregen van het Centraal Veterinair Instituut (CVI).

Ze had het CVI gevraagd of er door herhaaldelijk testen van individuele dieren op besmette bedrijven onderscheid kan worden gemaakt tussen besmette en niet-besmette dieren.

Onvoldoende zekerheid

Volgens het CVI geeft ook die aanpak onvoldoende zekerheid om dieren te kunnen sparen. Het is ook niet uitvoerbaar. Daarvoor is er niet genoeg tijd voor het lammerseizoen begint.

De aangekondigde maatregelen blijven dan ook van kracht, meldde Verburg aan de Tweede Kamer.

Verburg

Op de site van haar ministerie laat Verburg weten hoe erg ze het vindt dat er gezonde, drachtige dieren moeten worden gedood. ''Dit snijdt mij dwars door mijn ziel.''

Het is volgens haar nog nooit in de Nederlandse geschiedenis gebeurd. ''Het is verschrikkelijk om die primeur mee te maken. Maar het moet."

Het ruimen van alle drachtige dieren op besmette bedrijven is volgens de minister op dit moment de enige manier om de verspreiding van de Q-koortsbacterie in 2010 fors in te dammen.

Ruiming

De ruiming van de 61 besmette bedrijven begon maandag in Vinkel, Tilburg en Horssen, omdat de dieren daar binnenkort beginnen met lammeren.

''Ik hoop zeer dat er niet veel nieuwe besmette bedrijven meer worden gevonden. En dat het aantal Q-koortspatiënten in 2010 beperkt blijft. We moeten naar het licht aan het eind van de tunnel. En de sector moet een duurzaam en gezond toekomstperspectief krijgen'', aldus Verburg.