AMSTERDAM - Het KNMI verwacht dat het op kerstavond gaat sneeuwen. De kans op ijzel is in de loop van de nacht groot.

De temperatuur ligt in het westen en noorden rond het vriespunt, in het zuidoosten van het land wordt het zo'n 5 graden. De sneeuw valt waarschijnlijk vooral in het westen.

De neerslag begint in het zuiden in de vorm van regen. Hoe noordelijker de neerslag komt, hoe groter de kans op ijzel wordt.

De ANWB waarschuwt automobilisten: ''Als het enigszins kan, ga dan niet de auto in. Het wordt spiegelglad op de wegen'' , aldus een woordvoerder. Het advies geldt van donderdag 21.00 uur tot vrijdag 11.00 uur.

Strooien

Wagens van Rijkswaterstaat gaan donderdag massaal de snelwegen op om preventief te strooien voor de verwachte ijzel. In totaal gaan ongeveer vijfhonderd vrachtwagens op pad.

Dat liet een woordvoerster van Rijkswaterstaat donderdag weten. De eerste ijzel wordt donderdagavond vanaf een uur of negen verwacht.

De wagens gaan strooien ongeveer drie uur voordat de ijzel komt . Dat kan dus per gebied verschillen. Rijkswaterstaat gaat daarbij af op waarnemingen van eigen medewerkers en informatie van weerbureaus.

In de loop van de kerstnacht bedekt de neerslag het hele land. De voorspellingen over de temperatuur en de neerslagvorm zijn volgens het KNMI onzeker.

Op eerste kerstdag gaat het overal regenen en dooien.

Lezersfoto's

Bekijk lezersfoto's van het winterweer op NUfoto.nl