DE BILT - Politieagenten die betrokken zijn bij het oprollen van hennepkwekerijen krijgen volgend jaar extra hulpmiddelen om te berekenen wat de opbrengst van zo'n kwekerij bedraagt.

Er kan worden berekend wat een kweker aan een oogst verdient, zodat de politie snel beslag kan leggen op goederen van een verdachte.

Een woordvoerder van de Raad van Hoofdcommissarissen zei woensdag naar aanleiding van berichtgeving van de NOS dat de proef met het 'koffertje' aan hulpmiddelen landelijk navolging krijgt.

Het is de bedoeling dat niet alleen de kwekerij wordt opgerold, maar ook dat wordt berekend wat alle roerende en onroerende goederen van een verdachte waard zijn.

Oogst

Verder moet sporenonderzoek worden gedaan om te zien hoe vaak al van zo'n kwekerij is geoogst.

Het project maakt deel uit van een landelijke aanpak om wietkwekers harder in hun portemonnee te treffen.

Kleine kwekerijen

Ook kleine kwekerijen moeten aangepakt worden, vindt de politie. Die worden namelijk vaak gefaciliteerd door grotere criminelen. In de hennepteelt gaat naar schatting jaarlijks 2,5 tot 5 miljard euro om.

Volgens het Openbaar Ministerie raakt de wietteelt en -handel steeds meer verweven met de handel in harddrugs en vuurwapens, fraude, mensenhandel en mensensmokkel.