UTRECHT - De 14-jarige Laura Dekker mag bij haar vader blijven wonen. Dat was woensdag de uitspraak van de kinderrechter in Utrecht.

Bureau Jeugdzorg had het verzoek ingediend om de jonge zeilster bij een zogeheten netwerkpleeggezin te plaatsen, nadat het meisje vorige week was weggelopen van huis en vervolgens in Sint Maarten was opgedoken.

Dat verzoek is afgewezen op grond van 'de constructieve gesprekken die woensdagmiddag zijn gevoerd tussen Laura en haar vader en jeugdzorg', zo stelde de rechter.

Miscommunicatie

''Er was sinds de uitspraak op 30 oktober sprake van miscommunicatie tussen Laura en jeugdzorg. Beide partijen hadden de uitspraak niet goed begrepen."

"Nu gaan alle partijen weer samenwerken aan het welzijn van Laura'', aldus de woordvoerster van de familie. Laura zelf was niet bij de uitspraak aanwezig, maar liet weten ontzettend blij te zijn dat ze bij haar vader blijft.

Vertrouwen

Ook jeugdzorg wil constructief aan een plan werken samen met Laura en haar vader Dick om uiteindelijk het meisje de zee op te krijgen. ''Zij waren het vertrouwen kwijt. Maar wij hadden nooit de intentie om de zeilreis helemaal te schrappen."

"Er moet alleen wel aan alle voorwaarden worden voldaan'', aldus een woordvoerder.

Oefenen

Die voorwaarden zijn onder andere het oefenen van langere zeilreizen, het testen van een slaapritme en een EHBO-diploma halen. ''Die voorwaarden waren eerder ook al gesteld, maar vervolgens is er niets concreet uitgekomen. Dat gaat nu wel gebeuren'', zo zegt de woordvoerster van de familie.

De rechter gaf in de uitspraak aan dat als de plannen toch niet uitgewerkt gaan worden, jeugdzorg een nieuw verzoek tot uithuisplaatsing kan indienen. De ondertoezichtstelling van het 'zeilmeisje' blijft de komende maanden wel gehandhaafd.

Vertrouwen

De advocaat van Laura, Peter de Lange, liet al eerder woensdag weten weer wat vertrouwen te hebben gekregen in de rechtbank. ''Het helpen van Laura lijkt nu helemaal centraal te staan."

"De rechtbank is opnieuw gaan kijken hoe ze haar het beste kunnen helpen en haar na dit schooljaar te kunnen laten vertrekken op haar wereldreis'', zei hij. Dinsdag had hij de rechtbank nog gewraakt, omdat de rechters volgens hem niet onbevooroordeeld waren. Andere rechters verwierpen dat.

Sint Maarten

Laura werd dit weekeinde door haar familie als vermist opgegeven. Zondagavond werd ze op Sint Maarten aangehouden.

Ze was met haar Nieuw-Zeelandse paspoort via Parijs naar het Caraïbische eiland. Dinsdag keerde ze terug in Nederland. Tot het besluit van de rechtbank verbleef ze bij een bevriende familie.

Laura blijft bij vader