AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft woensdag celstraffen tot zes jaar opgelegd aan een bende pooiers en loverboys. De hoogste straffen gingen naar Youssef O., die zes jaar cel kreeg, Megmed O., vijf jaar, en zijn broer Murat O., vier jaar.

De rechter achtte bewezen dat de mannen meerdere vrouwen hebben misleid of gedwongen tot prostitutie in de rosse buurten van Amsterdam, Den Haag, Alkmaar en Utrecht.

Het vonnis van de rechtbank valt lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie (OM). Dat pleitte eerder voor straffen tot dertien jaar celstraf. Het zou gaan om meer dan twintig vrouwen.

Aan de straf die kan worden opgelegd is volgens de rechtbank echter een maximum verbonden. Ook heeft ze bij het bepalen van de straffen rekening gehouden met onder meer de duur van de uitbuiting en het aantal slachtoffers.

Relatie

De rechtbank veroordeelde drie handlangers tot lagere straffen. Zij hebben zich onder meer schuldig gemaakt aan (medeplichtigheid aan) mensenhandel, verkrachting en witwassen.

De mannen wonnen hun slachtoffers voor zich door een relatie met hen te beginnen. In sommige gevallen zochten ze contact met de vrouwen via internetsites. Vervolgens moesten ze als prostituee werken.

Erg bang

De rechtbank noemde in het vonnis uitbuiting ''zeer ernstig''. ''Verdachten hebben blijk gegeven geen enkel respect te hebben voor de lichamelijke integriteit en het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen.''

Een aantal vrouwen heeft uit liefde voor de loverboys gewerkt in de prostitutie. De mannen gaven bovendien sommige slachtoffers tegelijkertijd de indruk dat zij een liefdesrelatie met hen hadden.

Volgens de rechtbank is een aanzienlijk aantal slachtoffers erg bang voor de daders en hun vriendenkring.

Hoger beroep

Het OM beraadt zich nog op een hoger beroep, liet een woordvoerster weten. ''We zien de uitspraak van de rechtbank wel als een steun in de rug bij het blootleggen van dit soort kwalijke praktijken'', zei ze.

De zegsvrouw doelde daarbij ook op de Amsterdamse aanpak op de Wallen. Politie, justitie en gemeente willen hiermee criminele activiteiten en mensenhandel in de roemruchte hoerenbuurt tegengaan.