HAARLEM - De 48-jarige pedoseksueel Michel H. uit Haarlem is woensdag door de politierechter in Haarlem wegens bedreiging en opruiing veroordeeld tot twee maanden celstraf, waarvan de helft voorwaardelijk.

De Haarlemmer schreef in april 2008 op een website voor pedoseksuelen dat hij een ''prijs zette op het hoofd van Hirsch Ballin'', omdat die nieuwe wetgeving had aangekondigd tegen kindermisbruik.

In november 2006 had H. het op Eerdmans gemunt, omdat die een plan van aanpak presenteerde tegen seksueel misbruik van kinderen.

Volgens de Haarlemmer heeft hij nooit de bedoeling gehad om beide politici te bedreigen, maar wilde hij een discussie op gang brengen over pedoseksualiteit.

Kogel

H. schreef onder meer dat ''eerst Hirsch Ballin een kogel door de kop moest worden geschoten''. De minister heeft aangifte gedaan.

De Haarlemmer zei woensdag dat het ''onzinnig'' is dat hij Hirsch Ballin werkelijk iets wilde aandoen. ''Ik wilde provoceren om de discussie aan te zwengelen".

"Die discussie wordt op internet gevoerd in de sfeer van haat en bedreigingen. Ik word zelf ook voortdurend bedreigd door pedofielenjagers.''

Andere manier

Officier van justitie M. Hobbelink vindt echter dat H. het debat op internet op een andere manier had moeten voeren. Zij wees erop dat de man al eerder is veroordeeld voor het bedreigen via internet van wetenschappers die seksuele omgang met kinderen verwerpen.

De officier eiste drie maanden cel, omdat de Haarlemmer volgens haar geen inzicht heeft in het kwalijke van zijn handelen.

Advocaat Fritz vroeg om vrijspraak, omdat H. nooit de opzet heeft gehad om te bedreigen. Volgens hem waren de teksten van de Haarlemmer zo extreem dat niemand ze serieus heeft kunnen nemen.