AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam gaat in hoger beroep in de eerwraakzaak waarbij de 36-jarige Aisha K. in augustus 2007 werd doodgeslagen in haar woning in Amsterdam-Zuidoost.

Het OM vindt de negen jaar cel die de rechtbank tegen de echtgenoot van Aisha K. heeft opgelegd, de 39-jarige Younis K., te laag.

Ook meent justitie dat zijn neef, de 38-jarige Tariq S., wel degelijk betrokken is geweest bij de dood van de vrouw.

Dat maakte een woordvoerster van het OM woensdag bekend. De rechtbank sprak S. vrij. Justitie had tegen beide mannen veertien jaar cel geëist.

Eer bezoedeld

K. zou zijn vrouw hebben vermoord omdat zij van hem wilde scheiden en met een andere man wilde gaan samenwonen.

Op die manier bezoedelde de moeder van vier kinderen in zijn ogen de eer van zijn Pakistaanse familie. De man bracht zijn echtgenote om door haar vele malen te slaan, vermoedelijk onder meer met cricketbats.

Niet aannemelijk

K. gaf tijdens de rechtszaak zijn neef min of meer de schuld van de dood van zijn vrouw. Hij zou hem hebben gevraagd de bewuste dag te komen bemiddelen.

Vervolgens zou hij even naar buiten zijn gegaan. Toen hij terugkwam, zou zijn echtgenote zwaargewond in de woning hebben gelegen. De rechtbank achtte dit verhaal echter niet aannemelijk.

Doodslag

Zo is er niemand die K. op het moment van de moord buiten zag rondlopen. De rechtbank veroordeelde hem voor doodslag en niet voor medeplegen van moord, waar het OM voor had gepleit.

Ook K. gaat in hoger beroep tegen de uitspraak. Hij vindt de veroordeling niet terecht.