AMSTERDAM - Een groep slachtoffers van mosterdgasaanvallen in Iran en Irak eist een schadevergoeding van de veroordeelde Nederlandse zakenman Frans van Anraat.

Dat liet advocaat Liesbeth Zegveld, die de zestien Iraanse en Irakese slachtoffers vertegenwoordigt, dinsdag weten.

Van Anraat leverde in de jaren tachtig op grote schaal chemicaliën aan het regime van Saddam Hussein. Veel van de slachtoffers zijn door aanvallen met gifgas blijvend invalide geworden.

Longbeschadigingen

Zij lijden onder meer aan ernstige longbeschadigingen, blindheid, huidaandoeningen en ademhalingsklachten. Vaak hebben slachtoffers daarnaast door de bombardementen familieleden verloren.

Woensdag dient bij de rechtbank in Den Haag een eerste zitting in de zaak. De groep slachtoffers eist om te beginnen 25.000 euro schadevergoeding per persoon.

''Als erkenning voor hun leed en schade'', aldus Zegveld. Bij succes zullen de slachtoffers verder procederen en ook de gevolgen van de gasaanvallen pogen te verhalen op Van Anraat.

Oorlogsmisdaden

De Hoge Raad bevestigde afgelopen zomer de veroordeling van de gewezen zakenman voor medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden. Van Anraat zit in de gevangenis in Zoetermeer zijn celstraf van 16,5 jaar uit.

Het regime van Saddam Hussein gebruikte de stoffen van de Nederlander destijds voor het maken van het giftige mosterdgas.

Saddam Hussein zette in de jaren tachtig op grote schaal bommen met het gifgas in tegen de Koerdische bevolking in Noord-Irak. Tienduizenden burgers stierven daardoor op gruwelijke wijze of raakten zwaargewond.

Ook gebruikte de toenmalige dictator het gas tijdens de oorlog tegen Iran, medio jaren tachtig. Het gebruik van mosterdgas is internationaal verboden sinds het zogenoemde gasprotocol van Genève uit 1925.