UTRECHT - ProRail laat woensdag 80 procent van de treinen weer rijden. Een woordvoerster van de spoorwegbeheerder heeft dat dinsdag gezegd.

De afgelopen dagen reed de NS met veel minder treinen. Vanaf woensdag wil ProRail de treinen weer via een vrijwel normale dienstregeling laten rijden.

''Elk uur rijden er dan op de grote trajecten twee stoptreinen en twee intercity's per uur per richting'', aldus de organisatie. Op sommige trajecten rijden wel enkele intercity's minder.

''Zodat eventuele storingen beter kunnen worden opgevangen.''

Verrassingen

Volgens een woordvoerder zetten NS en ProRail alles op alles om die 80 procent te laten rijden. ''We houden goed in de gaten hoe het loopt, hoe het weer is, zodat we niet voor verrassingen komen te staan.''

De woordvoerder zegt dat er maatregelen zijn genomen om problemen met de wissels onder controle te houden. Zo zullen er volgens hem in de nacht van dinsdag op woensdag testritten worden gereden.

Gedupeerden

De NS komt reizigers die gedupeerd zijn door de vertragingen en uitval van treinen tijdens de afgelopen dagen tegemoet.

Een woordvoerster van de NS liet dinsdag weten dat abonnementhouders volgende week dinsdag een ander persoon gratis met zich mee mogen laten reizen. Volgende week woensdag mag iedereen reizen met 40 procent korting.

Rover

Reizigersvereniging Rover is te spreken over de actie van de NS. ''Gelukkig gebeurt er iets'', liet een woordvoerder weten. ''Je doet toch wat voor de mensen. Het is in ieder geval toch iets.''

Daarmee doelde de zegsman op een eerder bericht van de NS dat klanten die sinds zondag vertragingen opliepen, geen schadevergoeding krijgen.