UTRECHT - De zaak rond het 'zeilmeisje' Laura Dekker voor de rechtbank in Utrecht wordt woensdagochtend voortgezet. Dat hebben de rechters dinsdagavond laat besloten.

Om elf uur komen de magistraten weer in zitting bijeen voor de inhoudelijke behandeling van de zaak. Rond half twee 's middags zal Laura achter gesloten deuren worden gehoord.

De rechters moeten een oordeel vellen over de vraag of Laura uit huis moet worden geplaatst of niet.

Het veertienjarige meisje 'verdween' vorige week om vervolgens op Sint Maarten op te duiken. Haar advocaat verklaarde tegenover RTV Utrecht dat Laura voor haar vlucht gebruik heeft gemaakt van een Nieuw-Zeelands paspoort.

 Ze werd door de autoriteiten op het vliegtuig terug naar huis gezet en arriveerde dinsdagochtend op Schiphol waar ze meteen werd verhoord door de politie.

Na het verhoor droeg de politie haar over aan Bureau Jeugdzorg, onder wiens toezicht het 'zeilmeisje' staat.

Wrakingsverzoek

De advocaat van de minderjarige zeilster Laura Dekker diende dinsdagmiddag een wrakingsverzoek in dat door de rechtbank in Utrecht werd verworpen.

De advocaat, Peter de Lange, kan eventuele problemen die hij en zijn cliënten, Laura en haar vader, aankaarten als hij in hoger beroep gaat tegen de ondertoezichtstelling van eind oktober.

De rechters die het wrakingsverzoek hebben beoordeeld, verwierpen alles zes redenen die De Lange aanvoerde.

De advocaat had een aantal argumenten voorgelegd voor een wisseling van rechters. Een daarvan was dat dinsdag exact dezelfde drie rechters achter de tafel zitten als toen de rechtbank moest beslissen over de twee (voorlopige) ondertoezichtstellingen.

Neerwaartse spiraal

Volgens advocaat De Lange zat Laura de laatste tijd in een neerwaartse spiraal. Haar schoolprestaties werden slechter en ze spijbelde, zei De Lange dinsdag.

Volgens hem werden haar problemen ''alleen maar negatief benaderd'' en voelde ze zich daardoor nog slechter. ''Het net sloot zich rond haar'', aldus de raadsman.

De Lange stelt dat afgelopen woensdagavond door jeugdzorg is gedreigd dat ze Laura uit huis gingen plaatsen. Dat was voor de jonge zeilster reden te 'vluchten' naar Sint Maarten.

Familie

Het meisje heeft de rechtbank inmiddels verlaten. Ze verblijft niet bij haar ouders tot de rechtbank een besluit heeft genomen over een uithuisplaatsing, maar bij een bevriende familie, meldde de advocaat.

De rechtbank doet om 19.15 uur uitspraak over het wrakingsverzoek dat de advocaat eerder dinsdag deed.

Rechtzaak Laura Dekker