DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft geen enkele aanwijzing dat de van ontucht verdachte zwemschoolhouder Benno L. ook in Kenia slachtoffers heeft gemaakt.

Wel laat minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) voor de zekerheid nagaan wat de Nederlandse ambassade in Nairobi weet van het verblijf van de verdachte in het Oost-Afrikaanse land.

De bewindsman zal de resultaten daarvan doorspelen aan het OM, zo schreef hij dinsdag aan de Tweede Kamer. De PvdA en de VVD hadden Hirsch Ballin om opheldering gevraagd naar aanleiding van een uitzending van Netwerk.

Zwemlessen

Het actualiteitenprogramma meldde begin vorige maand dat L. ook zwemlessen heeft gegeven in een privézwembad in Diani Beach in Kenia.

Justitie verdenkt de Bossche zwemleraar van een enkele verkrachting en ontucht met tientallen zwemschoolleerlingen. De slachtoffers staan op in totaal 221 filmpjes en duizenden foto's die bij de verdachte in beslag zijn genomen.

Beeldmateriaal

Uit dit beeldmateriaal en ook uit de e-mails en het internetgedrag van L. zijn geen aanwijzingen naar voren gekomen dat onder de slachtoffers kinderen uit Kenia zouden zijn of dat de zwemleraar daar soortgelijke ontuchtige handelingen heeft gepleegd.

De uitzending van Netwerk heeft die opvatting van het OM ook niet veranderd, aldus Hirsch Ballin. Omdat er geen concrete aanwijzingen zijn voor een verband met Kenia, heeft het OM de Keniaanse autoriteiten niet geïnformeerd over de verdenkingen die tegen L. bestaan.

Ambassade

Als uit de informatie van de Nederlandse ambassade alsnog blijkt dat er mogelijk wel aanwijzingen zijn dat de verdachte ook in Kenia over de schreef is gegaan, zal het OM volgens de minister bekijken op welke manier er informatie met Kenia kan worden gedeeld.