DIEVERBRUG - Het vierde rendier dat zaterdag was ontsnapt uit zijn verblijf in Marum (Groningen), is dinsdagmiddag in de buurt van het Drentse Dieverbrug door de politie doodgeschoten.

Het liep bij de provinciale weg N371, meldde de politie dinsdag.

De eigenaar uit Marum had de vier Letse dieren zaterdag juist gekregen toen ze de benen namen. Diezelfde avond schoot de politie twee van de makke kuddedieren dood, omdat ze op de snelweg A7 bij Boerakker liepen en een gevaar voor de verkeersveiligheid waren.

Om dezelfde reden werd zondag het derde beest doodgeschoten De vierde wist te ontkomen. De politie Drenthe kwam het dier dinsdag op het spoor door een tip.

Partij voor de Dieren

De Partij voor de Dieren heeft inmiddels opheldering gevraagd over de kwestie aan minister Gerda Verburg van Landbouw. De partij wil weten of de politie wel correct heeft gehandeld bij deze schietpartijen.

Ook vraagt Tweede Kamerlid Marianne Thieme zich af waarom de rendieren hier waren. ''Is het waar dat de dieren uit Letland geïmporteerd waren met als doel ze voor een arrenslee te spannen?''

Als dat de enige reden van hun komst was, hebben de rendieren volgens haar ''een buitenproportionele reis'' moeten maken. Van minister Verburg wil ze ook weten of een dergelijke import eigenlijk wel is toegestaan.