DEN HAAG - Minister Camiel Eurlings (Verkeer) wil een evaluatie van ProRail en de Nederlandse Spoorwegen over de gang van zaken rond het treinverkeer dat al dagen ontregeld is.

Een woordvoerster zei dinsdag dat de minister in een brief de bedrijven heeft gevraagd welke maatregelen de afgelopen dagen zijn genomen om de infrastructuur en de informatievoorziening van de reiziger op orde te houden.

Het treinverkeer draait door het barre winterweer op halve kracht. De kritiek op met name infrabeheerder ProRail, die over sporen en wissels gaat, is niet van de lucht.

Vervelend

Eurlings vindt het allemaal ''ontzettend vervelend voor de reiziger'', aldus de woordvoerster. ''Het is wel zo dat het een uitzonderlijke weerssituatie is.''

Het is nu eerst zaak dat alles weer gaat lopen op het spoor. ''De minister begrijpt dat de inzet nu is gericht op het weer op orde krijgen van het systeem bij ProRail en NS'', aldus de woordvoerster.

Uit de evaluatie kunnen volgens haar conclusies worden getrokken over de maatregelen die nodig zijn om dit soort toestanden te voorkomen.

Vooruitlopen

Het is volgens haar echter nog te vroeg om vooruit te lopen op maatregelen. Van links tot rechts is de Tweede Kamer de treinenchaos beu. PvdA en SP willen ProRail strenger controleren en aansturen.

Eurlings' eigen partij, het CDA, wil snel een investeringsplan tegen de treinuitval. SP-Kamerlid Emile Roemer wil een onderzoek naar de gevolgen van de privatisering van het spoorbedrijf.

Belangrijkste taken

De belangrijkste taken van ProRail en NS moeten weer samengevoegd worden. Roemer hekelt ook de marktwerking bij het spooronderhoud.

Werk is aan derden uitbesteed; die schrijven zo scherp mogelijk in en proberen op andere manier het geld terug te verdienen. ''Preventief onderhoud wordt zo lang mogelijk uitgesteld'', aldus het Kamerlid.