RIJSWIJK - De omgeving van Laura Dekker maakt zich zorgen over het welzijn van de tiener. ''Met Laura gaat het niet zo goed. Ze heeft een hel van een week achter de rug."

"Weten de instanties wel waar zij mee bezig zijn. Is dit allemaal nog voor het welzijn van Laura?'', vraagt woordvoerster Mariska Woertman van het zogenoemde zeilmeisje zich af.

Laura Dekker zat dinsdag ''ergens'' bij Jeugdzorg in Utrecht. Direct na aankomst op Schiphol dinsdagochtend is het meisje ruim twee uur verhoord door de politie en naar Utrecht gebracht.

Vader

''Ze heeft even telefonisch met haar vader kunnen spreken, maar dat was na lang aandringen'', aldus de woordvoerster.

De zitting bij de Utrechtse kinderrechter over de zaak is dinsdagmiddag na 15.00 uur begonnen. Laura is aanwezig bij de zitting, maar ze is niet zichtbaar voor pers en publiek bij de rechtbank aangekomen.

Wrakingsverzoek

De advocaat van de minderjarige zeilster Laura Dekker heeft dinsdagmiddag een wrakingsverzoek gedaan. Hij vermoedt dat de rechtbank niet onbevooroordeeld is.

Een andere kamer van de rechtbank in Utrecht behandelt dinsdagmiddag het verzoek van advocaat Peter de Lange.

Uithuisplaatsing

Mogelijk vraagt Bureau Jeugdzorg om uithuisplaatsing van de 14-jarige, die de afgelopen week de benen nam naar Sint Maarten. Laura, die in haar eentje in twee jaar rond de wereld wil zeilen, stond onder toezicht van jeugdzorg.

De instantie wil niet dat het meisje de reis nu al onderneemt, omdat ze er niet rijp voor zou zijn. De kinderrechter stond de ondertoezichtstelling eind oktober toe. De rechtbank verwacht om 18.00 uur in het openbaar een uitspraak te doen.

Zeilreis

De 14-jarige Laura werd wereldnieuws omdat zij in haar eentje een zeilreis om de wereld wilde maken. Zij werd onder toezicht van Bureau Jeugdzorg geplaatst om te voorkomen dat ze zou vertrekken.

Laura werd dit weekeinde door haar familie als vermist opgegeven. Zondagavond werd ze op Sint Maarten aangehouden. Hoe ze daar terechtkwam, is nog onduidelijk.

Bezorgd

Eerder op de dag uitten ook de grootouders van Laura al hun bezorgdheid op de opiniepagina van de Volkskrant. ''Bij ons is het inmiddels meer dan duidelijk. Bureau Jeugdzorg geeft niets om Laura, met als triest gevolg dat Laura is weggelopen.''

Volgens hen is hun kleindochter ''murw geslagen'' door maatregelen van Jeugdzorg. ''Wij hebben Laura, sinds de bemoeienis van Jeugdzorg, in een paar maanden zien veranderen van een ondernemende en positieve tiener in een meisje dat een schild om zich heen heeft gebouwd en totaal geen vertrouwen meer heeft in volwassenen.''

Rechtzaak Laura Dekker