AMSTERDAM – De passagiersterminal van Eindhoven Airport is dinsdag ongeveer 2,5 uur ontruimd geweest na de vondst van een verdachte koffer. Een woordvoerder van de marechaussee liet na onderzoek door Explosieven Opruimingsdienst (EOD) weten dat het loos alarm was.

Wat er in de koffer heeft gezeten, is nog onduidelijk. Het vliegveld werd rond 14.15 uur vrijgegeven.

Vijf toestellen die vanaf de luchthaven zouden vertrekken, hebben vertraging opgelopen. Zij vertrekken nu zo snel mogelijk naar hun oorspronkelijke bestemming, aldus een luchthavenwoordvoerder.

Eignaar

De terminal werd ontruimd omdat onduidelijk was wat er in de koffer zat. De marechaussee traceerde de vermoedelijke eigenaar van de koffer en heeft deze verhoord. De koffer is door een bomverkenner onderzocht.

Passagiers zeggen van douanepersoneel te hebben gehoord dat de koffer en eigenaar met een vlucht uit Antalya in Eindhoven waren gearriveerd. Marechausseevoorlichting kon daarover niets zeggen.

Een cirkel van zeker 200 meter rondom de terminal werd afgezet. Het verkeer rond het vliegveld liep vast en werd omgeleid.

Opvang

Een paar honderd reizigers werden opgevangen in een andere terminal, een hangar en een nabijgelegen bedrijf. Vliegtuigen konden wel landen op de luchthaven.

De toestellen werden geparkeerd aan de militaire kant van de luchthaven. Passagiers werden met bussen naar de militaire terminal gebracht.

Service

De ontruiming verliep volgens vader en dochter Gomersbach uit Nieuwegein ordentelijk. Ze waren minder tevreden over de informatie en de service die ze daarna kregen in de drukke terminal waar ze werden opgevangen.

''Ik wacht al twee uur op het beloofde kopje koffie'', klaagde vader Hennie Gobmersbach. Dochter Martine vertrok met flinke vertraging naar Milaan.

Vliegveld Eindhoven ontruimd