ARNHEM - De straatverlichting in Gelderland en delen van Flevoland is sinds maandag ook overdag aan. Dat komt door een storing in systemen in Nijmegen en Lelystad, meldde de regionale netbeheerder Liander dinsdag.

Het systeem dat de verlichting automatisch aan- en uitzet is uitgevallen, zei een woordvoerder. ''De storing is zondag ontdekt. 's Avonds is de verlichting toen handmatig aangezet.''

Het uitvallen van het systeem was weer het gevolg van een storing op zaterdag 12 december in Nijmegen. Als gevolg van vandalisme viel daar toen een deel van elektriciteit in de stad uit.

De openbare straatverlichting in heel Gelderland en in het oosten en zuiden van Flevoland is sinds zondagavond aan blijven staan. Wanneer de storing is verholpen, is nog onbekend.

Veiligheid

Ook de kosten van het laten branden van de verlichting worden nog berekend. ''De openbare veiligheid gaat echter voor.'' Het systeem stuurt ook elektriciteitsmeters aan en elektrische boilers die gebruik maken van hoog-en laagtarief. Mensen met zo'n boiler krijgen het advies deze tijdelijk handmatig te bedienen.

Alleen in de Gelderse gemeente Eibergen werkt de verlichting wel als normaal. Deze verlichting wordt aangestuurd door een aparte installatie.