RIJSWIJK - Het verkeer en het openbaar vervoer hebben dinsdagochtend minder last van het winterweer dan voorgaande dagen. Alleen de treinen rijden nog steeds volgens een zeer beperkte dienstregeling.

In Zuid-Limburg waren de wegen glad door ijzel, maar dat probleem was rond 09.00 uur nagenoeg voorbij.

In Midden- en Noord-Limburg bleef het advies van de politie om binnen te blijven nog van kracht.

Snelwegen

Volgens de ANWB lijkt het verkeer in de Randstad iets minder last te hebben van de winterse omstandigheden dan maandag. De drukte op de Nederlandse snelwegen valt dinsdag mee. Stond er maandagochtend nog meer dan 250 kilometer file, dinsdag waren er nauwelijks files.

De ANWB telde in de nacht van maandag op dinsdag ongeveer vijftien ongevallen op de snelwegen. Er was alleen sprake van blikschade.

Glad

De temperatuur ligt iets boven het vriespunt waardoor het minder glad is op de wegen. In het zuidoosten en noorden van het land is de situatie niet verbeterd. Het vriest daar en er valt neerslag.

Het noorden en noordwesten van Nederland krijgen rond het middaguur opnieuw te maken met regen en/of sneeuw. Aangezien de temperatuur rond het vriespunt zweeft, is er grote kans op gladheid. In de andere delen van het land blijft naar verwachting droog.

Trein

Wie met de trein wil reizen, moet geduld hebben. De NS rijdt volgens een basisdienstregeling. Dat betekent hooguit twee stoptreinen per uur.

Ondanks het advies om niet per spoor te reizen, zijn veel treinreizigers toch op pad gegaan. Volgens een woordvoerder is het op de stations even druk als maandag. Reizigers moeten rekening houden met een aanzienlijk langere reisduur.

Oproep

Maar lang niet iedereen heeft gehoor gegeven aan de oproep om, als het niet strikt noodzakelijk is, niet met de trein te gaan.

"Mensen weten wat ze kunnen verwachten", aldus een woordvoerder. "Je komt er wel, het duurt alleen wat langer."

Klanten van de NS die sinds afgelopen zondag vertragingen hebben opgelopen, krijgen geen schadevergoeding. Dit in verband met het negatief reisadvies. De regeling voor schadevergoeding geldt wel voor vertragingen van vorige week, toen het winterse weer toesloeg.

Luchtverkeer

Schiphol had de problemen door het winterse weer dinsdag rond het middaguur nagenoeg onder controle. De vertragingen die er nog waren, werden veroorzaakt door problemen bij andere luchthavens in Europa, aldus een woordvoerster.

In de nacht van maandag op dinsdag brachten ongeveer vierhonderd gestrande luchtreizigers de nacht op veldbedden door op Schiphol

Busvervoer

Het busvervoer is weer op gang gekomen. In Rotterdam, Amsterdam en Den Haag rijden de stadsbussen. De trams in Den Haag hebben nog veel last van sneeuw op de rails waardoor veel lijnen nog niet in gebruik zijn. Streekvervoerders Connexxion en Veolia hebben hun busdiensten hervat.

Blikschade

Overal in Limburg deden zich in de vroege ochtend glijpartijen voor met voornamelijk blikschade. Op de A73 bij Venray raakte daarbij iemand gewond. Bij Roermond schaarde een vrachtwagen op de N280 bij de Duitse grens. De weg is afgezet.

Op de A58 tussen Breda en Tilburg is ter hoogte van Gilze de rechterrijstrook afgesloten als gevolg van slecht wegdek. Hierdoor is een lange file ontstaan.

Rijexamens

In het hele land zijn rijexamens geschrapt. Volgens een woordvoerder van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) gaat het om de eerste twee ronden van dinsdag, die in totaal bijna vierhonderd examens telt.

Later op de dag wordt besloten of rijexamens op latere tijdstippen wel doorgaan.

Bekijk de actuele verkeersinformatie

Bekijk de laatste winterweer-foto's op NUfoto

Sneeuw in Nederland