RIJSWIJK - Nederland past zich zo goed en zo kwaad als het gaat aan de winterse omstandigheden aan. Toch ondervond het openbare leven maandag nog veel overlast van oude en verse sneeuw alsmede van gladheid.

Witte stoepen en straten waren moeilijk begaanbaar. Op de snelwegen waren er de hele dag files en het openbaar vervoer kon geen of slechts beperkte diensten uitvoeren.

Rijkwaterstaat zegt dat weggebruikers het weer en de verkeersinformatie goed in de gaten moeten blijven houden, want de situatie blijft instabiel.

Spoorbeheerder ProRail adviseert reizigers ook dinsdag niet met de trein te reizen als dat niet nodig is. Evenals maandag is er dan een dienstregeling waarbij over het hele spoorwegnet twee stoptreinen per uur rijden.

Schiphol

Op Schiphol kampten passagiers met een vertraging van gemiddeld anderhalf uur. Tientallen vluchten vertrokken niet. Dat had ook te maken met winterse omstandigheden op andere Europese bestemmingen en in het noordoosten van de VS.

In de nacht van maandag op dinsdag staan op Schiphol achter de douane opnieuw zevenhonderd veldbedden ter beschikking van gestrande passagiers en is er koffie en thee.

Diverse gemeenten besloten geen of slechts gedeeltelijk vuilnis op te halen wegens de gladheid. Dierentuinen hielden uit voorzorg 'bewoners' uit warmere streken binnen.

Rijexamens

Het Centraal Bureau voor de Rijvaardigheid zei vorige week bijna 1500 rijexamens af door het winterse weer. Detailhandel Nederland bereidt zich erop voor dat veel mensen hun kerstinkopen uitstellen tot later deze week.

Ondertussen ontspint zich een discussie of de vervoerders beter voorbereid moeten zijn op sneeuwval en ijzel. Reizigersvereniging Rover stelde dat busmaatschappijen ''erg hysterisch'' hebben gereageerd op het winterweer.

Busvervoerders Connexxion en Veolia repliceerden verbijsterd te zijn over die reactie. De vervoerders stelden ''de verantwoordelijkheid te nemen als het niet veilig is om de weg op te gaan''.

NS

Ook de NS en ProRail herkennen zich niet in de kritiek van Rover. ProRail stelt ''flink wat maatregelen te hebben getroffen'' om problemen bij sneeuwval en vorst te voorkomen. ProRail heeft aangekondigd alle problemen te gaan evalueren als het winterweer voorbij is.

De politiek mengt zich eveneens in de discussie. In elk geval heeft de CDA-fractie in de Tweede Kamer minister Camiel Eurlings (Verkeer) gevraagd snel een investeringsplan te ontwikkelen tegen de treinuitval. Lokaal stelde een aantal politici vragen over het uitvallen van bussen of het strooibeleid.

KNMI

Het KNMI presenteerde maandag een nieuwe vorm van weeralarm, dat pas wordt uitgegeven als 90 procent zeker is dat er extreem weer op komst is. De problemen met het winterweer houden voorlopig nog wel even aan.

Volgens het KNMI is een groot deel van Nederland deze kerst bedekt onder een dikke laag sneeuw.

Vertraging openbaar vervoer