UTRECHT - Op de treinstations is het maandagmiddag erg druk, zegt een woordvoerder van ProRail. De treinen rijden volgens een beperkte dienstregeling en zitten daardoor erg vol.

De perrons zijn al vol en raken nog voller als er treinpassagiers uitstappen. Op de meeste trajecten rijden twee stoptreinen per uur.

In de situatie op het spoor komt dinsdag geen verbetering, verwacht ProRail. De spoorbeheerder zegt dat evenals maandag een basisdienstregeling van toepassing is. Daarbij rijden er over het hele spoorwegnet twee stoptreinen per uur.

ProRail raadt reizigers aan niet met de trein te gaan als het niet hoeft. Passagiers die van werk naar huis rijden, wordt gevraagd zo gespreid mogelijk van de trein gebruik te maken.

Amsterdam

De trams en bussen in de regio Amsterdam rijden zo veel mogelijk volgens de normale dienstregeling. Gladheid en stremmingen leiden af en toe wel tot omleidingen.

Reizigers moeten rekening blijven houden met vertraging, aldus een woordvoerster van vervoersbedrijf GVB.

Maandagochtend ontspoorden in Amsterdam en in Amstelveen twee trams van het GVB. Niemand raakte gewond en de schade viel mee.

Volgens een woordvoerder van de politie vinden relatief weinig ongelukken plaats door het winterweer in de stad. ''We moeten af en toe wel uitrukken omdat hier en daar grote sneeuwballen de weg blokkeren'', aldus de zegsman.

Utrecht

Het stadsbusvervoer in Utrecht wordt geleidelijk aan hervat. Maandagochtend bleven alle bussen van vervoerder GVU in de garages vanwege de sneeuw op de wegen. Enkele buslijnen gaan weer rijden, zo meldde een woordvoerder van het GVU maandagmiddag.

''De twee lijnen naar universiteitscomplex De Uithof rijden alweer. De bedoeling is om zo snel mogelijk andere lijnen ook weer op te starten, desnoods met een ingekorte route'', aldus de zegsman.

In Utrecht zijn alleen de doorgaande wegen geveegd. Voor de bussen was dat volgens GVU niet voldoende om veilig de weg op te gaan.

Het doel is om dinsdag weer volgens de normale dienstregeling te rijden.

Taxivervoer

Duizenden ouderen, mensen met een beperking of een handicap kunnen maandag geen gebruik maken van het zogeheten vraagafhankelijk taxivervoer.

Dat heeft een woordvoerder van Connexxion Taxi, Tours en Ambulancezorg maandag gezegd. Door de extreme weersomstandigheden rijden veel van deze 'speciale' taxi's niet of met ernstige vertragingen.

Het gaat om zowel het regionale als bovenregionale (Valys) taxivervoer.

Duizenden ritten

Het bedrijf heeft geen zicht op hoeveel ritten er momenteel uitvallen, maar volgens de woordvoerder gaat het landelijk om duizenden ritten.

De zegsman benadrukt dat mensen die vervoer hadden geboekt voor dringende medische redenen, zoals dialyse- en chemobehandelingen, voorrang krijgen. ''Desnoods regelen we ambulancevervoer.''

Boekingsstop

De maatschappij raadt mensen in het westen en midden van het land aan geen ritten te bestellen. ''Daar stellen we een boekingsstop in. Net als voor het openbaar vervoer is het devies: hoef je er niet uit, blijf dan thuis.''

De vervoersmaatschappij bekijkt per rit of het verantwoord is om te gaan rijden. Mensen die al een taxi via deze dienst hadden besteld, moeten zelf controleren bij het callcentre of hun geplande ritje wel of niet doorgaat.

''Het gaat om zo'n groot aantal dat wij zelf niet iedereen kunnen gaan afbellen.''

Vertraging openbaar vervoer