DE BILT - Het vernieuwde weeralarm van het KNMI wordt pas uitgegeven als 90 procent zeker is dat er extreem weer op komst is. Is de kans kleiner, dan kiest het meteorologisch instituut voor een 'waarschuwing voor extreem weer'.

Dat bleek maandag in De Bilt bij de presentatie van het nieuwe alarm door staatssecretaris Tineke Huizinga van Verkeer en het KNMI.

''Niet alleen de meteorologische gegevens, maar ook de impact op de maatschappij gaan een grote rol spelen bij de uitgifte. Daartoe wordt samengewerkt met commerciële weerinstituten en zal hun kennis worden toegevoegd aan de kennis van het KNMI'', aldus Huizinga.

Het instituut houdt echter het alleenrecht tot het melden van een officieel weeralarm.

Team

Ook wordt er een weeralarmteam van deskundigen van onder andere Rijkswaterstaat en de ANWB samengesteld. Dat team zal een adviserende rol spelen op het gebied van de maatschappelijke impact van het extreme weer.

''Slecht weer op eerste kerstdag levert op hun advies dan wellicht geen alarm op, omdat bijna niemand werkt en de sneeuw vooral mooi is'', aldus Frits Brouwer, directeur van het KNMI.

De meldingen worden daarnaast geregionaliseerd. Per provincie kan een apart alarm worden afgegeven om zo het aantal valse meldingen terug te dringen. Het nieuwe systeem gaat per 1 februari in werking. De regionalisering kan waar nodig al eerder worden toegepast.

Gematigd positief

De diverse partijen die moeten worden betrokken bij het nieuwe weeralarm van het KNMI hebben maandag gematigd positief gereageerd op de presentatie van het nieuwe alarm.

''Het is een stap in de goede richting'', stelt directeur Guido van Woerkom van de ANWB. De verkeersdienst gaat deel uitmaken van een team van deskundigen die adviseren hoeveel maatschappelijke impact het extreme weer op bepaalde momenten kan hebben.

Slim

Van Woerkom vraagt zich echter af of het slim is pas een weeralarm te geven als voor 90 procent zeker is dat er extreem weer op komst is. ''Op zo'n moment kan het al te laat zijn'', vindt hij.

''Wil het KNMI met het weeralarm 2.0 meer zekerheid bieden, of zijn eigen faalpercentage omlaag brengen? Misschien vereist het weer het in de toekomst juist dat er méér weeralarmen worden afgegeven.''

Het commerciële weerinstituut Meteo Consult noemt het nieuwe weeralarm ook ''een positieve stap''.

Terecht

De afgelopen tien jaar gaf het KNMI 48 keer een weeralarm af. Daarvan was 79 procent terecht uitgegeven. Vanuit de politiek en maatschappij kwam er sinds 2008 steeds meer commentaar op het alarm. Het zou vaak te vroeg worden afgegeven en afgelopen dagen juist te laat. Deze commentaren hoopt het KNMI te kunnen afschudden met het weeralarm 2.0.