'Laura vloog niet van Nederlandse luchthaven'

AMSTERDAM - Laura Dekker zit maandagmiddag half vier (Nederlandse tijd) op de luchthaven van Sint Maarten in afwachting van haar vlucht naar Curaçao. Vandaar zal ze doorvliegen naar Nederland.

Laura reist in het gezelschap van een medewerker van de Koninklijke Marechaussee.

Het zeilmeisje oogt rustig. Ze heeft een gitaarkoffer en een rugzak bij zich. Haar vlucht vertrekt over ongeveer anderhalf uur. Laura zal op zijn vroegst dinsdagochtend in Nederland aankomen.

Politie

De politie Utrecht en Bureau Jeugdzorg wachten Laura Dekker dinsdagmorgen op als ze op Schiphol arriveert.

De politie wil graag met Laura praten, zegt een woordvoerder van de Utrechtse politie, over wat haar bedoeling was en of ze eventueel hulp heeft gehad.

Eigen houtje

Het meisje is op eigen houtje naar het eiland Sint Maarten vertrokken. Dat heeft haar advocaat Peter de Lange op Radio 1 gezegd. Ze heeft volgens hem geen hulp van haar vader gehad.

Dekker heeft voor de vlucht geen gebruik gemaakt van een Nederlandse luchthaven toen ze naar Sint Maarten vertrok. Dat is gebleken uit onderzoek van de Koninklijke Marechaussee.

Waarvandaan het 14-jarige meisje dan wel is vertrokken, weet de marechaussee niet.

Wanneer een minderjarige onbegeleid reist, moet die documenten bij zich hebben die bewijzen dat daarvoor toestemming is gegeven, bijvoorbeeld door een ouder of voogd.

De marechaussee controleert daarop bij de paspoortcontrole. Deze werkwijze geldt volgens de woordvoerder van de marechaussee voor alle Schengenlanden.

Verhoor

De politie in Utrecht wil Laura zo snel mogelijk horen als ze weer in Nederland is. Een woordvoerder verwacht dat dat op korte termijn zal zijn.

''We willen eerst bekijken hoe ze heeft gereisd en of ze met iemand is meegereisd. En we willen weten of er sprake is van strafbare feiten.'' De advocaat van Dekker sloot uit dat ze hulp heeft gehad van haar vader.

Onmogelijk

Een KLM-woordvoerster stelde maandag dat het in principe onmogelijk is voor een 14-jarige om onbegeleid en zonder de benodigde documenten van Schiphol te reizen.

''Omdat alle inchecksystemen haar zouden weigeren.'' De zegsvrouw doelde daarmee op het inchecken, het inleveren van bagage, paspoortcontrole en controle bij de gate.

Het is Bureau Jeugdzorg (BJZ) Utrecht ook niet duidelijk wat er precies is gebeurd rond het vertrek van Laura.

Een woordvoerder van BJZ zei dat onder meer de vraag hoe Laura aan een ticket kon komen, nog niet is beantwoord.

Toezicht

Laura stond onder toezicht, maar haar ouders waren niet uit de ouderlijke macht gezet. Deze situatie brengt volgens de woordvoerder met zich mee dat de ouders verantwoordelijk zijn voor Laura, maar dat ze wel verplicht zijn het te melden als er iets aan de hand is.

Dat is in het geval van Laura ook gebeurd: de partner van haar moeder en later ook haar vader meldden de vermissing bij de politie, aldus BJZ.

Vader

Er is een reële mogelijkheid dat Dekker niet bij haar vader mag blijven. Dat heeft een woordvoerder van de Raad voor de Kinderbescherming maandagochtend op Radio 1 gezegd.

Hij wees erop dat Bureau Jeugdzorg zoiets snel kan regelen. Of dat al tegen Laura Dekker zelf is gezegd, is niet bekend.

Overleg

De ouders van Laura Dekker, haar advocaat Peter de Lange en Bureau Jeugdzorg overleggen maandag over hoe nu verder te handelen. Laura's woordvoerster Mariska Woertman heeft dat gezegd.

De raad voor de Kinderbescherming wil weten waarom het zeilmeisje vorige week van huis is weggelopen en naar het Caribische eiland Sint Maarten is gegaan. Daar werd ze zondag gevonden.

De raad is volgens de woordvoerder bezorgd dat een 14-jarig meisje zo'n reis in haar eentje onderneemt.

Druk

Over de toedracht van Laura's gang naar het Caribische eiland wilde de woordvoerster niet veel kwijt. ''Blijkbaar vond ze de druk zo groot dat ze dacht: ik moet hier weg, en heeft ze de kerstvakantie afgewacht om weg te gaan'', aldus Woertman.

Volgens de zegsvrouw is het vooral de advocaat, Peter de Lange, die nu moet uitzoeken hoe de procedures er verder uitzien.

''We inventariseren hoe en wanneer Laura naar Nederland komt.'' Bij wie Laura op Sint Maarten is geweest, zei de woordvoerster niet.

Tip de redactie