DEN HAAG - Op drie geitenbedrijven in Vinkel, Tilburg en Horssen zijn maandagochtend de eerste geiten gedood vanwege de Q-koorts.

Tot de Kerst worden in totaal negen bedrijven geruimd, vertelde Chief Veterinary Officer, Christianne Bruschke, van het ministerie van Landbouw maandagochtend in Vinkel.

Ook als het winterse weer 's ochtends vroeg voor vertragingen zorgt, gaan de ruimingen later die dag door, meldt de VWA.

Op basis van die methode zijn er in totaal twintig werkdagen nodig om drachtige geiten op alle zestig besmet verklaarde bedrijven te doden.

Tweede controle

Elk bedrijf ontvangt vanaf eind januari nog een tweede controle van de Voedsel en Waren Autoriteit om te kijken of er drachtige dieren zijn achtergebleven.

Het ministerie verwacht dat er tot aan het eind van de lammerperiode (in het voorjaar) nog incidenteel bedrijven besmet worden verklaard en moeten worden geruimd.

De plaatsen waar dierenartsen aan het werk gaan, zijn niet officieel bekengemaakt maar een ervan is een geitenboerderij in Vinkel in Brabant. De ruimploeg is daar inmiddels aangekomen.

Kleurtje

De dieren die moeten worden gedood, hebben een kleurtje gekregen zodat ze op de dag van de ruiming makkelijk zijn te herkennen. De geiten krijgen dan eerst een injectie om ze te bedwelmen. Daarna volgt het spuitje om ze te doden.

De kadavers gaan dezelfde dag nog naar destructiebedrijf Rendac. De drachtige dieren worden gedood om te voorkomen dat bij een miskraam de Q-koortsbacterie vrijkomt die dit jaar al bijna 2300 mensen ziek maakte. Zes mensen met Q-koorts overleden.

Weigeren

Op de zestig besmette bedrijven moeten bijna 40.000 dieren worden gedood. De dierenartsen die op ethische gronden niet willen meewerken aan het euthanaseren van de dieren op de besmette bedrijven, kunnen dat weigeren, aldus het ministerie van Landbouw.

Het ministerie van Landbouw en boerenorganisatie LTO hebben een overeenkomst bereikt over de vergoeding voor geiten die worden gedood vanwege de Q-koorts. LTO noemt de vergoeding van 250 tot 600 euro per drachtige geit redelijk en acceptabel.