AMSTERDAM - De treinen rijden ook maandag met een minimale dienstregeling. Dat laat een woordvoerster van spoorbeheerder ProRail zondag weten.

''We hebben hiertoe vooral besloten omdat het KNMI voor maandag opnieuw instabiel weer opgeeft.''

Verder heeft het besluit volgens haar ook te maken met de nasleep van zondag. ''Er moeten zaken aan het spoor worden hersteld. Ook zijn er treinen kapot gegaan die moeten worden gemaakt.''

''We adviseren reizigers om maandag niet met de trein te reizen als dat niet hoeft'', zegt de woordvoerster.

''We beginnen liever rustig en schalen dan op, dan dat we te snel groot inzetten en dan moeten afschalen. We hebben in ieder geval het voordeel dat de kerstvakantie is begonnen.''

Randstad

Het treinverkeer in de Randstad ligt zondag grotendeels plat. Dat laat een woordvoerster van spoorbeheerder ProRail zondagmiddag weten.

''We rijden zeer beperkt en er is geen regelmaat, met name in de Randstad'', zegt een woordvoerster. ProRail gaf zondagochtend al een negatief reisadvies af voor treinreizigers. ''Die houden we zeker nog aan. We willen niet dat reizigers stranden.''

Wissels

Er zijn storingen aan wissels, die zijn dichtgesneeuwd, en er zijn treinen die niet verder kunnen rijden. Extra probleem is dat de storingsdiensten naar de locatie van de storingen moeten rijden.

''Dat is nu heel moeilijk over de weg. Daardoor kunnen we storingen vaak niet snel verhelpen'', vertelt de zegsvrouw. Ook in andere delen van Nederland heeft het treinverkeer met beperkingen te maken.

Extra oproep

De NS heeft aan het eind van de middag nog eens extra opgeroepen alleen in de trein te stappen als dat echt noodzakelijk is.

''Denk niet bijvoorbeeld nog lekker een filmpje te pakken in Utrecht en met de trein te gaan. Je loopt echt het risico niet meer thuis te komen''', aldus een woordvoerder, die vaststelde dat ondanks eerdere negatieve reisadviezen, toch mensen de trein pakten.

Het treinverkeer zal nog de hele avond ontregeld zijn. Op sommige trajecten rijden helemaal geen treinen, elders veel minder dan normaal.

Bussen

In grote delen van het land rijden de hele avond geen bussen meer. In enkele steden, waaronder Den Haag, rijden er ook geen trams meer. Op de plaatsen waar nog wel bussen rijden, zijn de vertrektijden meestal onvoorspelbaar.

''We noemen het geen dienstregeling, maar dienstverlening''', aldus een zegsman van vervoersbedrijf Connexxion. De verwachting is dat enkele vervoersbedrijven maandagochtend voor een aangepaste dienstregeling zullen kiezen. 

Internationale treinen

Het internationale treinverkeer van en naar Nederland is vrijwel stilgelegd. Dat meldde een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen zondag iets na het middaguur.

Alleen de Thalys rijdt nog, hoewel de situatie ''van trein tot trein'' wordt bekeken. De reden is onder meer dat de HSL relatief weinig wissels heeft. Op andere trajecten veroorzaken defecte wissels grote problemen.

Schiphol

Op Schiphol zijn zondag tientallen vluchten geannuleerd wegens de slechte weersomstandigheden. Dat heeft een woordvoerster van de luchthaven gezegd.

Intercontinentale vluchten hebben weinig last, maar vooral Europese vluchten zitten in de problemen wegens het slechte weer bij andere luchthavens.

Reizigers die wel vertrekken of aankomen, moeten rekening houden met vertragingen van 1,5 tot twee uur.

Ze raadt reizigers die nog moeten vertrekken aan om eerst hun luchtvaartmaatschappij te bellen of er vertraging is of dat hun vlucht is geannuleerd. Ze verwijst reizigers ook door naar Teletekst.

Door de enorme drukte moeten reizigers langer wachten op hun bagage. Schiphol doet er alles aan om de overlast te beperken, aldus de woordvoerster.

Veldbedden

De luchthaven heeft zondagavond vijfhonderd veldbedden klaar gezet voor reizigers die stranden op het vliegveld. Dat heeft een woordvoerster gezegd.

Ze zijn vooral bedoeld voor mensen die op Schiphol moeten overstappen maar die hun aansluitende vlucht vertraagd of geannuleerd zien.

Bekijk ook onze special op NU&toen.

Sneeuw hindert ov en schiphol