UTRECHT - Laura Dekker, die eerder een solozeiltocht rond de wereld wilde maken, wordt vermist. Dat meldde de politie Utrecht zondag.

Volgens een woordvoerder meldde een familielid van Laura de vermissing vrijdag. Het 14-jarige meisje staat internationaal geregistreerd.

De Volkskrant meldde dat Laura 3500 euro heeft opgenomen. De politie kon dat niet bevestigen. Een woordvoerster van de familie wilde daar ook geen commentaar op geven.

Ouders

Het enige dat ze kwijt wilde was dat de ouders van Laura niet weten waar hun dochter is. Ze zijn ontzettend bezorgd, zei ze.

''Ze hopen dat Laura snel weer van zich laat horen of dat ze snel terugkomt.'' Na overleg met de politie besloot ze verder geen toelichting meer te geven.

Zorgen

De politie maakt zich grote zorgen over het zeilmeisje. Ze denkt niet dat Laura er met een boot vandoor is gegaan.

''Het is een minderjarig meisje dat gewoon thuis moet komen'', aldus de zegsman. De politie doet er alles aan haar te vinden.

''We denken niet dat er sprake is van een misdrijf. We hebben niet het idee dat ze met welke boot dan ook weg is.''

Ondertoezichtstelling

De rechtbank in Utrecht verlengde eind oktober de tijdelijke ondertoezichtstelling van de jonge zeilster tot 1 juli, het einde van het schooljaar.

De Raad voor de Kinderbescherming had om verlenging van haar ondertoezichtstelling gevraagd omdat de raad een soloreis te gevaarlijk vindt voor Laura.

De rechter deelde eerder al de twijfels over de avontuurlijke plannen van Laura en liet haar in augustus niet vertrekken.

Advocaat Peter de Lange stelde eind oktober dat de aanmerkingen van de rechter van praktische aard waren en dus goed op te lossen zijn in de komende maanden.

EHBO-cursus

''Ze gaat een EHBO-cursus volgen, extra ervaring opdoen met zeiltochten en in haar boot wordt meer apparatuur aangebracht'', aldus De Lange toen. De advocaat was zondag onbereikbaar voor commentaar. 

Dekker gaf eerder aan sowieso dit schooljaar af te maken. Pas daarna zou ze aan haar avontuur willen beginnen. Ze wil de jongste zijn die een solozeiltocht rond de wereld volbrengt (video).