AMSTERDAM - Malaria is wereldwijd één van de grootste bedreigingen voor de gezondheid, en daarom zamelt radiostation 3FM vanaf vrijdag met Serious Request geld in voor de bestrijding van de ziekte.

“Nederlanders kunnen mensen met malaria heel makkelijk helpen”, aldus 3FM-dj Paul Rabbering.

De 30-jarige dj bezocht in november een malariagebied in Indonesië ter voorbereiding op de actie van het radiostation. Dat deed hij samen met het Rode Kruis, dat traditiegetrouw ieder jaar het Serious Request-geld ontvangt. NU.nl reisde mee.

Malarianetten

In de vijf jaar dat de actie bestaat ontving het goede doel op die manier 17 miljoen euro, waardoor naar eigen zeggen 5,6 miljoen levens gered konden worden.

De drie dj’s Annemieke Schollaardt, Gerard Ekdom en Giel Beelen die vrijdagavond om 19.20 uur in Groningen voor zes dagen worden opgesloten in het Glazen Huis door prinses Máxima, zullen dit jaar voornamelijk geld inzamelen om een grootschalige distributie van muskietennetten te bekostigen.

Vrolijk

Op het Indonesische eiland Belitung, waar onlangs een nieuwe malariacampagne startte, geven de lokale Rode Kruis-medewerkers hun vrijwilligers mee mensen met malaria op een zo vrolijk mogelijke manier te benaderen.

“Als iemand ziek is, begroet diegene blij!” Volgens hen helpt het niemand om zielig te gaan doen over de ziekte, want daar worden de mensen echt niet beter van.

'Dramatisch'

Misschien weet de RabRadio-dj in eerste instantie ook wel daarom niet wat de insteek van zijn radioreportages over malaria, die aankomende week tijdens Serious Request worden uitgezonden, moet zijn.

Na een hilarische uitleg over het ophangen van muskietennetten waarin hij dankbaar als malariapatiënt figureert vraagt de dj zich dan ook vertwijfeld af: “Moet ik het nou heel dramatisch brengen, of gewoon zoals het hier is?”

Tranen

Maar ondanks dat de sfeer gemoedelijk is op het eiland, gaat het leven niet altijd door. De 46-jarige Naya Benu weet er alles van. Zij verloor vorig jaar haar 18-jarige zoon Jummardy aan de ziekte, die wordt gekenmerkt door hoge koorts en binnen 24 uur dodelijk kan zijn.

Zodra Rabbering naar hem vraagt, barst ze in tranen uit. En haar 60-jarige man, die zich tijdens het gesprek verder stil houdt, huilt zachtjes met haar mee.

Slikken

"Van binnen moest ik toen echt even slikken. Het maakte mij op dat moment heel erg bewust van de impact van malaria", aldus de dj.

Jummardy was tot zijn dood visser, zoals de meeste mannen op het eiland. Hij oogt op de foto’s als een populaire jongen met zijn zonnebril op, en hij had veel vrienden. Maar ondertussen was hij wel de kostwinnaar van een gezin met acht kinderen.

Nu hij er niet meer is heeft de familie Benu het zwaar. Moeder houdt hen in leven door de opbrengsten van een klein winkeltje, maar heeft al een aantal van haar kinderen naar familieleden moeten sturen zodat ze naar school kunnen.

Koorts

De 29-jarige visser Bobby, vader van een zesjarige dochter, kan nog wel voor brood op de plank zorgen. Maar dat scheelt af en toe niet veel, want iedere maand ligt hij wel een week ziek met koorts en enorme hoofdpijn op bed.

Het heeft een grote impact op zijn leven. Toen hij nog gezond was, kon hij veel vissen en had genoeg inkomen. Nu is hij vaak ziek, en komt lang niet altijd rond. Als dat gebeurt, verkoopt zijn vrouw één van de spullen uit hun éénkamerhuisje. Daar staat inmiddels niet veel meer.

Bestrijden

“En dat terwijl de ziekte zo goed te bestrijden is”, aldus Rabbering. “Als iedereen zich beschermt met een muggennet sterft de ziekte langzamerhand uit.”

"Ik stapte even in zijn leven, maar kan niets voor hem doen. Op persoonlijk niveau vond ik dat wel lastig.”

Muskietennet

Een van de oplossingen om besmetting te voorkomen is een muskietennet. Het Rode Kruis verspreidt deze netten niet alleen, maar licht middels die vrolijk lachende vrijwilligers de ontvangers ervan ook voor waarom en hoe ze hem moeten gebruiken. En komen vervolgens ieder half jaar terug om te checken of hij er nog wel hangt.

“Er is een gebrek aan kennis bij mensen. Ze denken bijvoorbeeld dat de ziekte van bepaald voedsel komt, of vinden slapen onder zo’n net te warm. Daarom is goede voorlichting ook belangrijk”, zo legt de dj uit.

'Luchtig'

“Zelf wist ik tot voor deze reis ook niet goed wat de ziekte inhield en deed er vrij luchtig over. Ik kwam er op deze reis pas achter dat als je het hebt, je het blijft houden.”

Rabbering is na een aantal dagen op het eiland dus allang niet meer in dezelfde vrolijke stemming als in het begin. “Toen we afscheid namen van Bobby voelde ik me echt klote. Ik kan niets voor hem doen”, aldus de dj. “Maar we kunnen wel zijn verhaal gebruiken om ervoor te zorgen dat andere mensen malaria juist niet krijgen.”

En dat doet de dj niet in het Glazen Huis, maar in zijn collectebusje, waarmee hij door het land rijdt om tegen een vergoeding een liedje te draaien.

Lees meer over malaria

Lees het volledige interview met Paul Rabbering

Serious Request in Indonesië