UTRECHT - De NS en Prorail hebben besloten donderdag een flink aantal treinen te schrappen vanwege het winterweer. Het treinverkeer van en naar Utrecht CS is donderdagmiddag helemaal vastgelopen.

Rond half vier konden er geen treinen meer vertrekken vanaf of binnenlopen op het station van Utrecht.

Dat heeft de NS gemeld. De problemen komen voort uit de vertragingen die de ochtendspits opliep door het winterweer. ''Dit zijn logistieke problemen die je niet kunt voorspellen'', aldus de zegsman.

Het is niet duidelijk hoe lang de problemen gaan duren.

Utrecht Centraal is het belangrijkste station van Nederland. De meeste grote treinverbindingen van noord naar zuid en oost naar west komen langs het station.

Het Utrechtse station stroomt ondertussen vol met reizigers. Grote groepen reizigers drommen samen voor een groot blauw bord waar normaliter vertrektijden van de treinen op staan. Het bord blijft leeg.

Minder treinen

In de rest van het land rijden er minder treinen per uur, vooral in het westen en midden van het land. Op deze manier hopen de NS en Prorail te bereiken dat de treinen die wel rijden hun bestemming bereiken.

Beide partijen adviseren reizigers met klem de avondspits te mijden. Het KNMI waarschuwde eerder al dat het sneeuwfront dat het noorden donderdag teisterde, in de loop van de dag richting het westen trekt.

De NS en Prorail schrappen de rest van de dag ongeveer de helft van alle treinen. Het gaat dan vooral om drukbereden trajecten, waar vier of zes treinen per uur rijden. Dat aantal gaat terug naar twee of drie ritten per uur.

Drukst

''We hebben hier te maken met het drukst bereden spoorwegnet van Europa'', stelt een NS-woordvoerder.

''Als er een paar treinen niet rijden, staan er al snel een heleboel treinen in de file. We voorkomen liever dat soort problemen dan dat we ze moeten oplossen.'' Of de dienstregeling ook vrijdag wordt aangepast, is nog niet duidelijk.

Storingsploegen van Prorail staan paraat om mogelijke verstoringen door de sneeuwval snel op te lossen. Het is niet de eerste keer dat Prorail en de NS bij extreme weersomstandigheden zulke maatregelen nemen.

Oss

Het treinverkeer tussen Oss en Nijmegen ligt tot na de avondspits stil door een aanrijding tussen een trein en een vrachtwagen op de Megensebaan in Oss.

Lezersfoto's

Bekijk lezersfoto's van het winterweer op NUfoto.nl