DEN HAAG - Langdurige sneeuwval heeft donderdag in de ochtendspits tot een flinke verkeerschaos geleid. Op het hoogtepunt stond er volgens gegevens van de ANWB 671 kilometer file op de snelwegen.

Bekijk alle lezersfoto's

Daarmee was het de op vier na drukste spits ooit. Rond tien uur was het ergste fileleed geleden. Wel was op veel plaatsen het trein- en busverkeer nog ontregeld.

De sneeuwellende is volgens het KNMI nog niet voorbij. Het neerslaggebied dat in de nacht van woensdag op donderdag in oostelijke richting over het land trok, trekt naar verwachting in zuidwestelijke richting terug.

Omdat dat tergend langzaam gaat, kan tot in de avond op sommige plaatsen nog veel sneeuw vallen. Het KNMI waarschuwt bovendien voor dichte mist.

Strooiwagens

Rijkswaterstaat had enkele honderden strooiwagens ingezet. Ook waren sneeuwschuivers in de weer om de snelwegen begaanbaar te houden. De wegbeheerder adviseerde automobilisten pas na de ochtendspits op pad te gaan.

Vooral in het noorden van het land leidde de sneeuw desondanks tot grote verkeersoverlast. In Friesland gebeurden tientallen ongelukken. Zeker 25 vrachtwagens raakten van de weg.

De A28 tussen Groningen en Assen is door sneeuwduinen nauwelijks begaanbaar. Ook rond Utrecht stond het verkeer muurvast. De langste file (84 kilometer) stond tussen Arnhem en Reeuwijk.

Minder treinen

Op veel trajecten konden minder treinen rijden omdat wissels waren dichtgesneeuwd. Dat probleem deed zich vooral voor in Zuid-Holland en in Friesland. Maar ook het treinverkeer tussen Den Dolder en Baarn lag plat.

Vertragingen liepen op sommige trajecten op tot meer dan een uur. In de drie noordelijke provincies lag het busverkeer helemaal stil.

Snelheid aanpassen

Eerder donderdagochtend meldde een woordvoerder van Rijkswaterstaat dat automobilisten hun snelheid aanpassen aan de weersomstandigheden.

Het Prins Clausplein, de verbindingsboog tussen Den Haag en Amsterdam, was tijdelijk afgesloten in verband met gladheid door de sneeuwval. Daar kon het verkeer vanaf 8 uur weer rijden.

Overijssel

Overijssel heeft op vijftig plaatsen in de provincie een vaarverbod ingesteld. Dit gebeurt omdat de provincie en het waterschap Reest en Wieden het ijs willen laten groeien, zodat er geschaatst kan worden.

Het vaarverbod ging om 08.00 uur in. Hoe lang dit nog gaat duren is afhankelijk van de weersontwikkeling.

Schiphol

Het weer heeft geen gevolgen voor het vliegverkeer op Schiphol. Op de start- en landingsbanen is de hele nacht gesproeid en geveegd om ze sneeuwvrij te maken en houden en dat is tot dusver gelukt.

Volgens de zegsvrouw leidt de sneeuwval dan ook niet tot vertragingen. De sneeuwploeg van de luchthaven blijft volgens haar de hele dag paraat om dat zo te houden.

Temperatuur

Omdat ook de oostelijke wind aantrekt, gaat de temperatuur weer zakken. Dat heeft tot gevolg dat de sneeuw overal blijft liggen. Bovendien moet het verkeer er rekening mee houden dat op plaatsen waar het opklaart, mist kan ontstaan.

In de kop van Noord-Holland en delen van Groningen is dit al het geval.

Bekijk verkeersinformatie

Bekijk lezersfoto's van het winterweer op NUfoto.nl