DEN HAAG - Het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN) zegt uit de eigen achterban signalen te hebben gekregen van mogelijke gevallen van kindermishandeling in moskeeën in Den Haag, maar ook elders.

''Wij weten uit ons netwerk dat er moskeeën zijn waar wel eens een lijfstraf wordt uitgedeeld."

"Dat gebeurt niet alleen in Den Haag, maar bij wijze van spreken ook in Amsterdam en Utrecht'', zei voorzitter Farid Azarkan van de belangenvereniging van Marokkanen in Nederland woensdag.

Onderzoek

Justitie in Den Haag gaat onderzoek doen naar 49 gevallen van mishandeling van kinderen tijdens koranlessen in Haagse moskeeën, zo werd dinsdag bekendgemaakt.

Het SMN noemt het in een woensdag uitgebrachte verklaring ''onverteerbaar dat kinderen lijfelijk worden gestraft''.

Azarkan: ''Docenten moeten met hun fikken van kinderen afblijven. Dat hebben wij met elkaar hier in Nederland afgesproken en daar moet iedereen zich aan houden.''

Optreden

De belangenclub roept bestuurders van moskeeën op om op te treden tegen docenten die over de schreef gaan en ouders en kinderen serieus te nemen bij klachten over kindermishandeling. Het SMN zal in zijn reguliere overleg met moskeekoepels hiervoor aandacht vragen.

Azarkan pleit voor een genuanceerde discussie over de kwestie, waarbij hij erop wijst dat het gaat om ''een gering aantal moskeeën dat zich schuldig maakt aan dergelijke praktijken''.