AMSTERDAM - De brand die op 26 november woedde bij een vestiging van City Box in Amsterdam-Noord, heeft mogelijk toch niet alles verwoest.

Er is een kans dat een zogenaamde werkbunker van een voormalige scheepswerf, waar zich 25 opslagboxen in bevonden, de hitte en het water wegens de dikke betonmuren heeft kunnen weerstaan. Dat maakte City Box woensdag bekend.

In de bunker waren 22 van de 25 bergingen van een kubieke meter verhuurd aan twintig huurders.

Zij krijgen de gelegenheid om de inhoud van hun boxen onder begeleiding te inspecteren. Het bedrijf bevond zich op het terrein van een oude scheepswerf en heeft de loods, waar particulieren spullen konden opslaan, voor een deel om de bunker heengebouwd.

John Fernhout

Dat gebouw had muren met een doorsnee van 50 centimeter en een plafond van 19 centimeter dik.

City Box gaat er niet van uit dat er op de rest van het terrein spullen bewaard zijn gebleven.

Bij hoge uitzondering mocht een van de huurders daar een kijkje nemen omdat hij had aangegeven dat in zijn box historisch film- en geluidsmateriaal van filmmaker John Fernhout lag opgeslagen.

Verbrand

Hij vermoedde dat de waterschade beperkt zou kunnen zijn, omdat het meeste materiaal in filmblikken zat. Aangezien dit materiaal mogelijk van landelijke historische waarde was, gaf het bedrijf toestemming een aantal blikken op te graven. De inhoud bleek echter geheel verbrand.

De oorzaak van de vuurzee is nog altijd niet bekend. In de loods aan de TT. Vasumweg huurden ongeveer negenhonderd mensen een opslagruimte. Het pand brandde volledig af, evenals enkele naastgelegen panden.