AMSTERDAM - De nieuwe chipkaart die de pinpas moet opvolgen, is al gekraakt. Dat hebben onderzoekers van de Universiteit van Cambridge gedaan.

De nieuwe chipkaart die de pinpas moet opvolgen, is al gekraakt.

Dat hebben onderzoekers van de Universiteit van Cambridge gedaan in opdracht van het VPRO-programma Goudzoekers.

Het programma besteedt woensdagavond een uitzending aan fraude met bankpassen.

De EMV-chipkaart moet de pinpas volgend jaar opvolgen om skimmen tegen te gaan.

Skimmen

Bij skimmen worden met een bewerkte kassa of pinautomaat de gegevens van een kaart gekopieerd, zodat de skimmers betalingen kunnen doen ten koste van de rekening van iemand anders. De chipkaart zal in heel Europa worden ingevoerd en wordt in sommige landen al gebruikt.

De nieuwe kaart zal het skimmen volgens de onderzoekers niet verminderen, zegt medewerker van het programma Martijn Kieft. Voor het skimmen van de chipkaart zijn volgens hem alleen een neppas, een kabeltje, twee laptops en spullen om een pinautomaat om te bouwen nodig. "Dat ombouwen is niet moeilijk. Het gebeurt nu ook al."

Woordvoerder

Een woordvoerder van het projectbureau EMV wees er op Radio 1 op dat volledige veiligheid nooit gegarandeerd kan worden. Wel zou de chip een stuk moeilijker te kraken zijn dan een magneetstrip.

Skimmers zouden vaak niet de middelen hebben om een chip te kraken, maar volgens Goudzoekers weten zij zich wel aan te passen.