AMSTERDAM - Een zes maanden oude baby, die volgens het gerechtshof in Den Haag in 2001 door verpleegkundige Lucia de B. werd vergiftigd, is een natuurlijke dood gestorven.

Dat stelt toxicoloog Jan Meulenbelt opnieuw in zijn rapport aan het gerechtshof in Arnhem, dat zich woensdag tijdens een procedurele behandeling over de zaak boog.

De 48-jarige B. was zelf niet aanwezig. Het hof behandelt het hoger beroep op 17 maart inhoudelijk.

Het Arnhemse hof, dat de strafzaak tegen De B. op last van de Hoge Raad opnieuw moet beoordelen, vroeg de toxicoloog van het RIVM in februari het sterfgeval nog eens onder de loep te nemen vanwege twijfels over de doodsoorzaak van het kindje.

Dezelfde conclusie

Meulenbelt rapporteerde al eerder in de zaak tegen De B. en kwam toen tot dezelfde conclusie. De toxicoloog stelt dat het kindje ook door zuurstofgebrek kan zijn overleden.

Het Arnhemse hof bepaalde dat een getuige die zou weten waar De B. haar dagboekaantekeningen bewaart, niet gehoord hoeft te worden. In die aantekeningen beschreef De B. volgens justitie haar fascinatie voor moorden.

De verpleegkundige uit Den Haag, die in hoger beroep opnieuw terechtstaat voor de moord op zeven ziekenhuispatiënten en drie pogingen daartoe, tussen 1997 en 2001, werkte ten tijde van het overlijden van het jonge patiëntje onder meer in het Haagse Juliana Kinderziekenhuis.

Het gerechtshof in Den Haag veroordeelde De B., mede voor de moord op het kindje, in 2004 tot levenslang en tbs met dwangverpleging.

De Hoge Raad oordeelde echter dat een combinatie van een levenslange celstraf met tbs niet mogelijk is, en verwees de zaak daarop naar het hof in Amsterdam. Dat veroordeelde de Haagse verpleegkundige in 2006 tot levenslang.

Nieuwe twijfels

Nadat er weer twijfels rezen over de doodsoorzaak van onder anderen het zes maanden oude kindje, werd de zaak in juni vorig jaar opnieuw naar de Hoge Raad verwezen. De Commissie Evaluatie Afgesloten Strafzaken had geconcludeerd dat er in de strafzaak fundamentele fouten zijn gemaakt.

De Hoge Raad oordeelde daarop dat het hof in Arnhem zich opnieuw over de zaak moet buigen. De B. is naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek sinds april vorig jaar op vrije voeten.

De Haagse verpleegkundige wordt ook verdacht van vermogens- en valsheidsdelicten. Zij zou in 1992 onder meer een highschool-diploma hebben vervalst. Het hof in Arnhem zal ook over die feiten een oordeel vellen.