HILVERSUM - De ouders van Robby van der Leeden, die bij de rellen op en rond het strandfeest in Hoek van Holland door een politiekogel werd gedood, zijn er nog niet van overtuigd dat de politie heeft geschoten om zich het vege lijf te redden.

Dat zei hun advocaat Max Moszkowicz jr dinsdag in het tv-programma Nova.

Volgens Moszkowicz zijn nog tal van vragen niet beantwoord. Een daarvan is waarom sommige agenten gericht hebben geschoten en sommigen niet.

De raadsman wil het dossier bestuderen en onderzoeken of de rijksrecherche en het Openbaar Ministerie terecht hebben vastgesteld dat de betrokken agenten zich op noodweer (zelfverdediging) kunnen beroepen.

Uit die conclusie vloeit voort dat de agenten niet strafrechtelijk worden vervolgd.

Onderzoeksdossier

Moszkowicz en de ouders hebben als belanghebbenden het recht om het onderzoeksdossier in te zien. Zij willen van dat recht gebruikmaken.

De ouders van de 19-jarige Van der Leeden zijn ''van meet af aan achterdochtig geweest'', aldus Moszkowicz. ''Zij zijn niet overtuigd van een noodweersituatie. Wel van een bedreigende situatie.''

Beklagprocedure

Als die overtuiging na bestudering van het dossier ongewijzigd blijft, zal Moszkowicz een beklagprocedure bij het gerechtshof beginnen, om alsnog strafvervolging van de betrokken agent(en) te bewerkstelligen.

Het hof kan in zo'n zogeheten artikel-12-procedure vervolging bevelen.