AKEN - Het proces tegen de Nederlandse oorlogsmisdadiger Heinrich Boere gaat door. De rechtbank in Aken heeft een verzoek van de verdediging om het proces tegen de ex-SS'er stop te zetten, dinsdag afgewezen.

Inmiddels is de verdediging van Boere inhoudelijk op de zaak ingegaan. Boere erkent de drie Nederlanders neergeschoten te hebben. Maar hij zou niet beter geweten hebben, dan dat het om vooraanstaande leiders van het verzet ging en om represailles na aanslagen door het verzet.

Boere heeft in 1944 dan ook nooit het gevoel gehad misdaden te hebben begaan. ''Nu 65 jaar later, zie ik dat anders'', liet Boere zijn raadsman dinsdag verrassend zeggen.

Stopzetting

Een van de advocaten van Boere deed vorige week donderdag nog een beroep op het die dag in werking getreden Verdrag van Lissabon, waarin volgens hem staat dat iemand in Europa niet twee keer voor hetzelfde mag worden vervolgd of gestraft.

Omdat de Nederlandse oorlogsmisdadiger in 1949 al werd veroordeeld, is de zaak daarmee afgedaan, stelde de verdediging van Boere.

De rechters in Aken vinden in het verdrag echter geen grond om de strafzaak te stoppen, zo lieten ze dinsdag weten.

De rechtbank stelt dat het verbod op de dubbele vervolging niet geldt, als de beschuldigde zich in de staat waar hij veroordeeld is, onttrekt aan het uitzitten van zijn straf.

Drie moorden

Boere staat sinds 2 november in Aken terecht voor de moord op drie Nederlanders tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 1949 kreeg hij daarvoor in Nederland al de doodstraf, die later werd omgezet in levenslang. Omdat Boere wist te ontsnappen, heeft hij zijn straf nooit ondergaan.

Uiteindelijk kwam de oorlogsmisdadiger in 1954 in Duitsland terecht. Aangezien hij het Duitse staatsburgerschap had gekregen, mocht Duitsland hem niet uitleveren.

Ook een verzoek om hem daar gevangen te zetten ging de mist in, omdat het Nederlandse vonnis in Duitsland niet rechtsgeldig is. Daarom begon justitie in Duitsland de nieuwe strafzaak tegen hem.