HOUTHEM - Door een botsing dinsdagmorgen tussen een truck en een trein op een spoorwegovergang in de Limburgse plaats Houthem (gem. Valkenburg aan de Geul) zijn vier treinpassagiers dusdanig gewond geraakt dat zij naar het ziekenhuis moesten worden vervoerd.

Zij verkeren niet in levensgevaar, meldde een woordvoerder van de politie.

Nog eens vier passagiers gingen op eigen gelegenheid naar een hospitaal. De verwondingen van circa twintig inzittenden konden ter plaatse worden behandeld.

De machinist en een leerling-machinist zagen de botsing aankomen. Zij zetten het remsysteem in werking en renden vervolgens het voorste treinstel in om passagiers te waarschuwen. Daarmee is vermoedelijk erger voorkomen.

Dieplader

De chauffeur van het voertuig, een zogenoemde dieplader die betonplaten vervoerde, wist bijtijds zijn cabine te verlaten. De dieplader is mogelijk blijven steken bij het oversteken van de spoorwegovergang, waarin een knik zit.

Door het ongeval raakten het spoor en de bovenleiding beschadigd. Daardoor is voorlopig geen treinverkeer mogelijk tussen Maastricht en Valkenburg aan de Geul. De vervoermaatschappij Veolia zet bussen in op het traject.

De verwachting is dat het nog wel enkele dagen duurt voordat de zaak is gerepareerd, aldus een woordvoerder van het bedrijf.