HILVERSUM - RTL Nieuws eist via de rechter in Amsterdam informatie en cijfers van de politie op over probleemgroepen en jeugdbendes die in veel buurten voor grote overlast zorgen en vaak zware misdrijven zoals berovingen plegen.

Volgens de commerciële omroep wil de politie de nieuwe gegevens over jeugdbendes ten onrechte nog niet vrijgeven.

''Waarom mogen wij niet weten in welke wijken jeugdbendes voor overlast zorgen, terwijl de politie dat exact weet?'', vraagt adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein zich af.

Eerder bleek dat de politie in 2007 ruim 1800 probleemgroepen in beeld had, waarvan bijna honderd jeugdbendes. Toen vertelde de raad van hoofdcommissarissen aan RTL Nieuws dat de politie niet in staat was om al die bendes aan te pakken.

Gegevens

Volgens een woordvoerder van de raad van hoofdcommissarissen wil de politie RTL de gevraagde gegevens wel verstrekken. Maar pas zodra die cijfers en informatie geanalyseerd en besproken zijn, onder meer met de verantwoordelijke burgemeesters.

RTL Nieuws is ervan overtuigd dat de politie met opzet gegevens achterhoudt die bij ''iedereen bekend moeten zijn''.

Discussie

''Na de vorige publicatie van RTL Nieuws ontstond een uitgebreide discussie over jeugdbendes, in de Tweede Kamer en in veel gemeenten. De communicatie tussen politie en gemeenten bleef onder de maat'', aldus RTL.

''Een aantal burgemeesters en gemeenteraden werden onaangenaam verrast door het hoge aantal probleemgroepen in hun regio.''

Conferentie

RTL Nieuws stelt dat de politie de al beschikbare cijfers pas wil bekendmaken tijdens een ''door henzelf georganiseerde en geregisseerde conferentie'', eind januari volgend jaar.

''Zeker gezien de actualiteit van dit onderwerp vinden wij het zeer ongepast dat de politie de openbaarmaking van publieke gegevens blokkeert. Er moet zicht komen op de aantallen groepen en de manier waarop de politie die aanpakt.''