DEN HAAG - De overheid begint een nieuwe campagne tegen misbruik, vooral door kinderen en jongeren, van het alarmnummer 112.

De campagne met spots op televisie, in de bioscoop en filmpjes op veelal door kinderen bezochte websites maakt duidelijk dat bellers altijd getraceerd kunnen worden, zelfs als ze bellen zonder sim-kaart in hun mobiele telefoon.

Traceren kan met behulp van het unieke imei-nummer en met nieuwe mogelijkheden in de 112-centrale in Driebergen.

Daarmee kan de eigenaar van het toestel, maar ook de locatie van de beller achterhaald worden.

Broekzakbellen

Bewust misbruik en onbewust gebruik als broekzakbellen zorgen voor 65 procent van alle 5 miljoen telefoontjes per jaar op het alarmnummer.

Een kwart van de telefoontjes komt uit broekzakken of is anderszins onbedoeld. In driekwart van de gevallen is er sprake van bewust misbruik.

Gevangenisstraf

Vooral kinderen bezondigen zich daaraan: het misbruik stijgt op woensdagmiddag, in het weekend en in de schoolvakanties.

De campagne richt zich ook in de slogan voornamelijk op kinderen: ''1-1-2 bellen voor de lol is niet om te lachen. Want voortaan weten we je áltijd te vinden.''

Misbruik van 112 is strafbaar: er staat maximaal drie maanden gevangenisstraf op het bellen van het alarmnummer zonder noodzaak, en maximaal vier jaar voor het doen van een valse melding.

Waarschuwing

Bij één keer misbruik of verkeerd gebruik krijgt de beller een waarschuwingssms'je. Bij herhaling volgt een steviger aanpak.

Voor kinderen is er een speciaal Halt-traject met gesprekken, het aanbieden van excuus en een leeropdracht. Ook worden de ouders geïnformeerd.