AMSTERDAM - Burgemeester Job Cohen wil dat het kabinet bij het nieuwe drugsbeleid rekening houdt met de verschillen tussen de steden en gebieden waarvoor deze gaat gelden.

In een brief aan minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken benadrukt Cohen dat de situatie in Amsterdam beduidend anders is dan in bijvoorbeeld de grensstreek.

Een woordvoerster van de burgemeester bevestigde zaterdag berichtgeving over de brief in de Volkskrant.

Toeristen

Cohen reageert met de brief op het voorgenomen nieuwe drugsbeleid van het kabinet. Volgens hem zijn toeristen in Amsterdam anders dan 'drugstoeristen' in grensstreek.

''Toeristen in Amsterdam zijn hier vaak meerdere dagen waarbij ze, naast vele andere activiteiten, soms ook een coffeeshop bezoeken'', schrijft Cohen.

Pasjes

Ook een invoering van een pasjessysteem voor alle coffeeshops, om niet-lokale gebruikers te weren, ziet Cohen niet zitten.

''Sterker nog, Amsterdam ziet hier risico's voor toename van straathandel en handel vanuit 'illegale' verkooppunten.''

Afstandscriterium

Cohen plaats verder vraagtekens bij het zogenoemde 'afstandscriterium'. Daarbij moeten alle coffeeshops binnen een loopafstand van 250 van scholen dicht.

Voor Amsterdam zou dat neerkomen op 43 van de 226 coffeeshops in de stad. Die 250 meter is arbitrair, aldus Cohen.

Effectief

Hij vraagt zich af of die maatregel effectief is omdat jongeren onder de 18 jaar sowieso een coffeeshop niet mogen bezoeken. Volgens de burgemeester krijgen jongeren hun drugs vaak via tussenpersonen, dan wel uit eigen kweek.

Amsterdam zegt in januari volgend jaar te komen met een alternatief plan om drugsgebruik onder jongeren te ontmoedigen en terug te dringen.

Cohen dringt er bij de regering nogmaals op aan het Nederlandse beleid onder de aandacht te brengen in Europees verband en bij het VN-drugsbureau.

Alcohol

De Amsterdamse burgemeester zegt en passant in de brief ook de aanpak van het kabinet om alcoholgebruik terug te dringen overigens te onderschrijven.

Dit onderdeel verdient volgens hem evenveel aandacht als de problematiek rond soft drugs, zo niet meer.