AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft de man die de 12-jarige Robiënna Reboe ombracht veroordeeld tot een celstraf van twintig jaar.

Volgens de rechters is Shelwin R. (49) schuldig aan moord op het meisje. Het Openbaar Ministerie (OM) had 25 jaar cel geëist.

R. is de ex-vriend van de moeder van Robiënna. Hij sneed het kind op 28 mei in de woning van zijn vroegere partner in de Amsterdamse Nova Zemblastraat met een stanleymes de hals door.

Daarna ontstond een vechtpartij met zijn ex, waarbij beiden verwondingen opliepen. Ondertussen bloedde het kind dood.

Moeder

Volgens justitie probeerde de man ook de moeder om te brengen en is hij ook schuldig aan poging tot moord op haar.

De rechtbank oordeelt echter dat hier weliswaar sterke aanwijzingen voor zijn, maar dat er net niet genoeg bewijs voor is. Zij sprak R. op dit punt dan ook vrij en kwam zo tot een lagere straf dan het OM had geëist.

De dader bracht Robiënna waarschijnlijk om het leven omdat hij het einde van zijn relatie met haar moeder niet kon verkroppen. De bewuste dag had zij hem gevraagd al zijn spullen op te komen halen en voorgoed te vertrekken.

Gruwelijk

De rechtbank noemde de moord ''gruwelijk'' en ''afgrijzenwekkend''. Zij rekent het R. zwaar aan dat hij Robiënna heeft vermoord terwijl zij niets met de ruzie tussen hem en haar moeder te maken had.

''Het weerzinwekkende van verdachtes handelwijze schuilt onder meer in het feit dat hij zich heeft afgereageerd op een weerloos en onschuldig kind van 12 jaar. ''

Geen opzet

R. heeft altijd ontkend het meisje met opzet te hebben omgebracht. Hij beweerde tijdens de rechtszaak haar per ongeluk met het mes te hebben geraakt. De rechters vonden deze verklaring echter niet geloofwaardig.

Gerald Roethof, de advocaat van de moeder, zei dat de uitspraak ''een begin van genoegdoening'' is.

Volgens hem is zijn cliënte tevreden dat de rechtbank de verklaring van R. van tafel heeft geveegd en dat hij een lange straf voor de moord op haar dochter heeft gekregen. ''Maar het blijft natuurlijk zo dat niets Robiënna kan terugbrengen.''

Fors

De raadsman van R. noemde de uitspraak ''fors'', maar kon nog niet zeggen of hij in hoger beroep gaat. Ook het OM wist dat nog niet.

Een woordvoerder zei tevreden te zijn over de veroordeling wegens moord, maar justitie is teleurgesteld dat de verdachte werd vrijgesproken van poging tot moord op de moeder.