HAARLEM - Justitie heeft vrijdag bij de rechtbank in Haarlem 2,5 jaar gevangenisstraf geëist tegen de 38-jarige Ernst van de V.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) maakte de man deel uit van de drugsbende rond de vermeende drugsbaas Dino S., die wordt verdacht van internationale transporten van xtc, cocaïne, heroïne en hasj.

Eerder deze week eiste justitie ook 2,5 jaar cel tegen de 46-jarige Ario V. uit Oosterhout, die eveneens lid zou zijn geweest van de drugsbende. Van de V. heeft alles ontkend. Hij verscheen niet bij de rechtbank en heeft inmiddels een gewone baan, die hij volgens zijn advocaat ''graag wil houden''.

XTC

De drugsdelicten zouden zich hebben afgespeeld tussen 1999 en 2008. Ernst van de V. zou loodsen hebben geregeld en drugs hebben vervoerd, die later zouden zijn uitgevoerd naar Engeland. Volgens het OM ging het om een miljoen xtc-pillen en 110 kilo heroïne.

De voortvluchtige Dino S. moet volgende week terechtstaan bij de rechtbank in Haarlem. Hij wordt gezien als kopstuk in de Amsterdamse onderwereld. Zijn advocaten Nico Meijering en Marnix van der Werff stelden eerder dat hij mogelijk zijn opwachting zal maken in de rechtszaal.