ROTTERDAM - De man die vorig jaar in Rotterdam een imam vermoordde, moet daarvoor 16 jaar de cel in. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam donderdag bepaald.

De uitspraak van de rechter komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie (OM) twee weken geleden tegen Adeslam el O.

O. bekende eerder al dat hij de imam in april 2008 met messteken om het leven bracht. Hij verklaarde dat hij in de veronderstelling was dat de imam aan voodoo deed. De geestelijke zou hem hebben betoverd waardoor hij onder meer impotent zou zijn geworden.

Maar volgens de officier van justitie hield de imam zich helemaal niet bezig met voodoo. ''De verdachte heeft zichzelf kennelijk wijsgemaakt dat het slachtoffer hem iets zou hebben aangedaan. Hij is dit waarschijnlijk zelf ook echt gaan geloven'', meende de aanklager.

Boos

Volgens het OM was O. op de bewuste ochtend erg boos en nam hij zichzelf voor de imam te vermoorden als hij hem zou tegenkomen. Hij reed vervolgens naar de moskee, waar hij zijn slachtoffer tegenkwam.

Hij stak meerdere keren op de geestelijke in, ook nadat het slachtoffer op de grond viel en hem probeerde af te weren. O. zei dat hij zich meerdere keren had voorgenomen de imam te vermoorden, maar dat hij zich tegen die gedachte wist te verzetten.

Uit rapporten van deskundigen bleek dat de man lijdt aan een ziekelijke stoornis en waandenkbeelden. O. is daarom ook licht verminderd toerekeningsvatbaar.