HAARLEM - Een dakloze vrouw mag niet langer bivakkeren op de stoep van het Haarlemse advocatenkantoor Smithuijsen. De rechter heeft haar donderdag een straatverbod van een half jaar opgelegd.

In die periode mag ze niet in de omgeving van het kantoorpand komen.

De rechter vindt het aannemelijk dat medewerkers en klanten van het kantoor de aanwezigheid van de vrouw als bedreigend ervaren. Ze zorgt voor overlast, meent de rechter.

De dakloze vrouw zat ruim vijf weken lang dag en nacht op de stoep van het kantoor. Ze wil inzage in stukken over de nalatenschap van haar vader, die in 2007 overleed.

De vrouw verbleef eerder anderhalf jaar bij het politiebureau in Hoofddorp, waarvoor zij ook een verblijfsverbod kreeg opgelegd. Dat verbod overtrad ze regelmatig.

Klanten

De rechter vindt dat de dakloze voor onaanvaardbare overlast zorgt. Volgens hem is het niet uit te sluiten dat de vrouw de toegang tot het advocatenkantoor belemmert voor klanten en medewerkers. De advocaten moeten ongestoord hun werk kunnen doen.

Dat weegt volgens de rechter zwaarder dan het inperken van de bewegingsvrijheid van de dakloze vrouw.

Hij denkt niet dat de vrouw haar actie op de advocatenstoep vrijwillig zal staken. Daarom heeft hij het straatverbod opgelegd.