UTRECHT - Burgemeester Frits Naafs legde pedoseksueel Sytze van der V. vorige week onterecht een gebiedsverbod op voor de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Dat besloot de bestuursrechter in Utrecht donderdag in het kort geding dat Van der V. tegen de gemeente had aangespannen.

Volgens de burgemeester vormt Van der V. een gevaar voor de openbare orde. Daarom zette hij hem vorige week dinsdag uit de gemeente.

De rechter vindt dat de burgemeester onvoldoende aannemelijk heeft gemaakt dat door de aanwezigheid van Van der V. een grote kans bestaat op ordeverstoringen.

Het feit dat Van der V. mogelijk weer in de fout zou kunnen gaan, rechtvaardigt volgens de rechter geen verbod voor de hele gemeente.

Gebied

Als er al een verbod zou moeten worden opgelegd aan pedoseksuelen, dan moet het gebied zorgvuldig worden gekozen, aldus de rechter.

Er moet bijvoorbeeld rekening worden gehouden met de woonomgeving van slachtoffers en de aanwezigheid van scholen, maar ook met de mogelijkheid van de betrokkene om de hulpverlening en zijn familie te blijven bezoeken.

Verjagen

Een burgemeester zou in een dergelijke geval in overleg met de betrokkene en verschillende instanties op zoek moeten gaan naar een passende oplossing, vond de rechter.

Het 'verjagen' van Van der V. van de ene naar de andere gemeente is in zijn ogen niet bevorderlijk voor het creëren van een stabiele omgeving, waarin recidive wordt voorkomen.

Zorgvuldig

Raadsman André van Knippenbergh vindt dat de bestuursrechter een ''duidelijk, uitgebreid en zorgvuldig'' oordeel heeft gegeven. Toch zit er volgens de advocaat een ''wrange nasmaak'' aan het vonnis, omdat Van der V. nog steeds geen geschikte woonruimte heeft.

Van Knippenbergh wijst erop dat het oordeel van de Utrechtse bestuursrechter in lijn is met de uitspraak die de rechter in Den Bosch eerder deed over het stadsverbod dat Van der V. was opgelegd voor Eindhoven.

''Maar hoe positief die uitspraken ook zijn voor mijn cliënt, er is nog steeds geen oplossing. Hij heeft nog steeds geen rust.'''

Handleiding

De raadsman hoopt dat burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven de 'handleiding' volgt die de Utrechtse rechter in zijn vonnis uitstippelde voor het oplossen van de situatie.

''De problemen zijn in Eindhoven begonnen, daar moeten ze ook worden opgelost. We hebben contact met de gemeente, maar het is nog steeds niet gekomen tot goede, structurele afspraken.''

Passende oplossing

Eindhoven noemt de uitspraak donderdag van de bestuursrechter in Utrecht, in lijn met het beleid dat de Brabantse stad hanteerde voordat van der V. daar een gebiedsverbod kreeg.

''Wij hebben met hem naar een passende oplossing gezocht en die aangeboden met een vorm van toezicht in combinatie met huisvesting. Maar dat wilde hij per se niet'', zegt een woordvoerder van burgemeester Rob van Gijzel.

Na de weigering van Van der V. besloot Van Gijzel tot een gebiedsverbod voor Van der V. in Eindhoven.