HAARLEM - Gebiedsontwikkelaar Chipshol heeft woensdag bij de hoofdofficier van justitie in Haarlem aangifte gedaan tegen Schiphol en drie van haar advocaten.

Chipshol beschuldigt de luchthaven en de raadslieden van valsheid in geschrifte, heeft de gebiedsontwikkelaar bekendgemaakt.

De kwestie draait om het het zogeheten Groenenbergterrein nabij Schiphol, waarvoor jarenlang een bouwverbod gold.

Schadevergoeding

De luchthaven heeft volgens de aangifte van Chipshol altijd beweerd dat de oorspronkelijke eigenaar van het terrein, boer Groenenberg, zijn rechten op schadevergoeding aan Schiphol had overgedragen.

Dit zou volgens Chipshol met schriftelijke stukken worden ondersteund. Volgens Chipshol is nu aan het licht gekomen dat die informatie niet klopt.

Misbruik

Chipshol stelt dat Schiphol de vermeende rechten van Groenenberg heeft misbruikt in rechtszaken over het Groenenbergterrein.

Volgens de ontwikkelaar zijn rechters hierdoor misleid. De advocaten van Schiphol wordt verweten dat zij hieraan hebben meegewerkt.

Het Openbaar Ministerie (OM) in Haarlem moet beslissen of Schiphol en de advocaten kunnen worden vervolgd voor de vermeende valsheid in geschrifte.

Schiphol

Schiphol liet woensdag weten de beschuldigingen van Chipshol te ontkennen. ''Dit is de zoveelste actie van Chipshol om aandacht te trekken'', stelde een zegsvrouw.

De twee partijen zijn al jaren verwikkeld in een felle juridische strijd over bebouwing van het Groenenbergterrein, een stuk grond nabij de luchthaven.

Chipshol wilde daar een bedrijvenpark bouwen, maar zegt daarbij te zijn tegengewerkt door onder meer Schiphol.